Reklámfilmünk ide kattintva nyílik megMai dátum
2018.12.13
Névnap
Luca
Kapcsolat
Levél nekem
Látogatók
1562905
Frissítve
2018.12.11

8.jpg

kep_12.jpg

27.jpg

40.jpg

kep_10.jpg

C I K K E K « Vissza a főoldalra

Nassolnivalók

Szerző: Nagy Z. Róbert • 2007.09.26

Bár egyre nagyobb népszerűségnek örvend napjainkban a reformtáplálkozás, sokan nem tudunk ellenállni a nassolnivalóknak, főleg így a téli időszakban. Mivel van választék bőven, megtehetjük, hogy rágcsálnivalóinkat természetes eredetű táplálékokból állítsuk össze, persze csak mértékkel. Optimális mennyiségben fogyasztva jó étrendi hatásúak, de zsíros, pattanásos bőrűeknek tartózkodniuk kell ettől az élvezettől, mert állapotukat tovább ronthatják e finomságok. Íme néhány ismert és kevésbé ismert példa:

cikk_5_bek_38.jpgDió, mogyoró, mandula
Gyûjtõnevükön a hazánkban is termesztett héjasok. Magas energiatartalmukból adódóan (2600-3000 KJ) méltán vehetnék fel a versenyt a húsfélékkel, de a fogyasztási szokásainkat - és az árukat - figyelembe véve nálunk inkább csemegeként tarthatók számon. Olajtartalmuk a legmagasabb 50% körüli, de jelentõs a 10%-os szénhidrát és a gyümölcsök között kiemelkedõ 15-28%-os fehérjetartalmuk. Biológiai értéket képvisel még a fogyasztók számára B és E vitamin tartalmuk. Terméseik nyersen is fogyaszthatók, de az édesipar is nagy mennyiséget használ föl belõlük. A dió és a mandula zölden is szedhetõ, ekkor kandírozva vagy befõttként készíthetõk el, de a likõripari felhasználásuk is jelentõs.

Szelídgesztenye
Jelenleg reneszánszát éli. Alapvetõen abban különbözik a fentiektõl, hogy ez nyersen nem élvezhetõ, leggyakrabban ezért általában sütik, de fõzve is tálalható. Tápértékben is jelentõs a különbség, mivel keményítõtartalma a meghatározó (20-25%), fehérje és olajtartalma elenyészõ a fentiekhez képest. Cukrászipar is használja, gondoljunk csak a gesztenyepürére.

Pisztácia
Mediterrán területeken élõ örökzöld fa, aminek mi leginkább csak magjait ismerjük. Levelei aromás ízûek, köhögéscsillapító hatásúak. Kérgébõl kinyerhetõ gyantájával likõröket, süteményeket ízesítenek, de használják mûtárgyak restaurálásához, valamint színészek álszakállának illetve bajuszának felragasztására is.

Kesudió
Legnagyobb mennyiségben Indiában és Brazíliában termesztik ezeket a tizenöt méter magas fákat, melyek évente 50 kg termést is hozhatnak. Vese alakúan görbülõ magjait forró olajban, vagy levegõn pörkölik, csak ezután kerülhet forgalomba, mivel nyersen mérgezõ. Az elõkezelés után íze kellemesen selymes lesz. Szintén olaj és fehérjetartalma számottevõ. Sózva és cukrozva is fogyasztható, vagy sütemények ízesítésére is alkalmas. További pirítás és darálás után a keleti konyha egyik fûszere. Zsenge levelei zöldségként is elkészíthetõek, olajából ipari feldolgozás után festékeket, lakkokat, ragasztókat, sõt fékbetéteket is gyártanak.

Paradió
Nálunk még alig ismert, de nagyobb áruházakban néha kapható. Termesztése nem jellemzõ, gyakrabban vad állományokból gyûjtik. Fája 50 méter magasságot is elérheti, termései általában 5-6 cm hosszúak. Érdekessége, hogy 15 hónapig érik, és héja annyira kemény, hogy kikelni csak úgy tud, ha a fásodott burkot rágcsálók megkezdik, vagy akár évekbe is telhet amíg az elkorhad és kiszabadul a csíra. Magja kiváló ízû, de csak rövid ideig lehet tárolni.

Kókuszdió
Mindenki ismeri ennek az egzotikus pálmának a gyümölcsét. A növény 30 méter magas, levelei az öt méteres hosszúságot is elérhetik. A kókuszdió érése 12 hónapot is igénybe vehet, olajtartalma megközelíti a 70%-ot. Maga a "dió" a termés csontmagja. A fásodott, rostos héj alatt található a hófehér táplálószövet, ezen belül pedig a kókuszvíz. Ebbõl a tápfolyadékból - ami édes ízû- rakódnak ki a zsiradékok a táplálószövetbe, ami kelés esetén a csíra fejlõdését biztosítja. A kókuszvíz e kiválási folyamat során teljesen elfogy a magból, helyét egy levegõvel teli üreg veszi át, aminek köszönhetõen a víz felszínén úszva biztosítja a növény terjedését. A kókusz ehetõ nyersen, reszeléke fûszer. A kozmetikai ipar is feldolgozza termését, de a növény minden része hasznosítható: a rostos magköpenybõl kötelek, durvább szövésû takarók, szõnyegek készülnek, a virágaiból bort, ecetet, szirupokat nyernek, törzse építõanyag. Az érett mag begyûjtése a legegyszerûbb, mivel csak fel kell szedni, ám amíg nem jelentek meg az alacsonyabb kultúrváltozatai, a nyers termések és virágok betakarítása embert próbáló feladat volt, ezért gyakran idomított majmokkal végeztették el a szüretet.

Népszerûségükben nem maradnak le, csak méretekben a következõ csemegék, hiszen ezek egynyári növényeken teremnek:

Földimogyoró
Egy dekoratív, közel fél méter magas, sûrûn elágazó növény, ami a vetéstõl számított 4-5. hónapra már betakarítható. Érdekessége, hogy virágzás után a magházát (a benne fejlõdõ magokkal együtt) lenyomja a föld alá, ahol az a gyökerekhez hasonlóan tápanyagokat képes felvenni egy ideig. Így tehát a mogyorószemek a föld felett kezdik életüket, a talajban érnek be, majd (a szüret során) ismét elõjönnek a földbõl. Magjai fehérjében és olajokban gazdagok, általában nyersen vagy pörkölve fogyasztják õket, de van, ahol fõzve, köretként tálalják. Cukrozottan török mogyoró készül belõle, és alapanyagául szolgál a kedvelt mogyorókrémeknek. A világon termesztett mennyiség jelentõs részébõl sütõolajat sajtolnak, és a margaringyártáshoz is nagy mennyiséget használ fel az élelmiszeripar.

Pattogatnivaló kukorica
A magas szénhidráttartalmú magot egy vastag üveges rész veszi körül, amin nem tud kiáramlani a gõz hevítés során. Ennek a tulajdonságának az eredménye, hogy szinte felrobban a hõtõl, és térfogata az eredeti többszörösére növekszik.

Tökmag
Ez a kapaszkodó hajtású növény mindenkinek ismerõs, hisz a pirított tökmag nem az egyetlen ismert felhasználási módja. A virága hússal töltve vagy tésztába forgatva kisütve is kitûnõ étel, de zsenge termései is sokféleképpen elkészíthetõek (tökfõzelék, rántott tök stb.). A magja gyógyhatással is bír, fogyasztásával megelõzhetõk némely prosztatabetegségek.

Napraforgómag
A legendás szotyola... Emellett olaját a kozmetikai ipar és minden háziasszony alkalmazza a konyhában. Kevéssé köztudott, de zsenge bimbói az articsókához hasonlóan elkészíthetõk. Magjait a népi gyógyászat vizelethajtóként és gyulladásos vesebetegségekben, szárát pedig a papíripar hasznosítja.

Az itt megemlített csemegeként fogyasztható magok csak az ismertebbek, melyek jelenleg kaphatók nálunk, ám a választék folyamatosan bõvül. Nassolnivalók, de sok más dologra is jók..

34.jpg

kep_5.jpg

45.jpg

30.jpg

35.jpg

50.jpg

10.jpg

22.jpg

52.jpg

36.jpg

19.jpg

9.jpg