header
Attachment Image

Konyhakert az ablakpárkányon

Az egészséges táplálkozás egyik lehetséges alapja a nyers, zöld étrend, a rendszeres csíra-kúra. A csírák tartalmazzák a növény életének kezdetéhez szükséges hatalmas mennyiségű enzimet és vitamint, valamint a fajukra jellemző nyomelemkészletet. A biocsírák élő élelmiszerek, fogyasztásuk rendkívül fontos egészségünk megőrzéséhez, ahhoz, hogy legyen elegendő enzim a szervezetünkben.
Attachment Image

Téli nyavalyák ellen

Az alábbiakban nagyanyáink recepttárából válogatva mutatunk be gyakori téli betegségek tüneteit enyhítő, lefolyását gyorsító praktikákat.
Attachment Image

Tojáshelyettesítés növényi anyagokkal

Az alábbiakban olyan módszereket szeretnénk bemutatni Önöknek, amelyekből elsősorban a konyhában sokak számára helyettesíthetetlennek vélt tojás növényi megfelelőit ismerhetik meg. Érdemes kipróbálni ezeket a vegyes táplálkozás híveinek is, ha másért nem hát azért hogy megismerkedjenek új ízekkel.
Attachment Image

A táplálkozási rendszerekről

Az alábbiakban egy rövid áttekintést szeretnénk adni a növényi étrenden élők táplálkozási rendszereiről.
Attachment Image

A növényvilág óriása a sütőtök

A sütőtök könnyen emészthető ezért kitűnő táplálék és már a csecsemőknek is bátran adhatjuk. Számos fajtája van, melyek ízben, színben, méretben és alakban némileg különböznek egymástól. Mindegyikük alkalmas azonban sütésre, illetve pikáns, különös ízesítésű ételek elkészítésére. Belsejét kockákra vágva savanyúságnak is elkészíthetjük. Nyersen préselhetünk belőle sütőtöklevet, mely gyümölcslevekkel keverhető…
Attachment Image

Néhány szó a vércsoport-diétáról

A dr. Peter J. D’Adamo orvos-természetgyógyász nevéhez kapcsolódó vércsoport diétának sok híve van, de kétkedők is akadnak a módszerrel kapcsolatban. A módszert kidolgozó orvos szerint a vércsoportjától függ, hogy milyen élelmiszerek hasznosak, vagy károsak egy-egy embernek. Mindezt onnan vezették le, hogy a Földünkön az emberi törzsfejlődést követve kimutatható, hogy egyes vércsoportok milyen területeken és mikor alakultak ki. Természetesen mára a különböző vércsoportú emberek összekeveredtek, nem elszigetelten élnek, a világ minden táján megtalálhatók. Ám a módszer szerint, ha tudjuk, hogy vércsoportunk milyen életmódot folytató emberekben alakult ki, akkor ez jó iránymutatás lehet táplálékaink összeállításakor.
Attachment Image

A datolyapálmáról

Ahogy a tunéziaiak mondják: ez az a pálma, amelynek a lába a vízbe, feje a tűzbe lóg. A sivatagi oázisok növényzete nem túl gazdag fajokban, ezért ami mégis megtalálható ott, mint például a datolyapálma, annak az ott élők szinte minden részét felhasználják.
Attachment Image

Fűszernövényes borok

Különleges italokat készíthetünk, ha semlegesebb ízű borokat fűszernövényekkel ízesítünk. Az így kapott ital különlegessége mellett gyógyhatással is rendelkezik.
Attachment Image

Különlegességek dióból

A diónak (Juglans regia) leginkább a magjával találkozunk a konyhában, ennek ellenére számos más gyógyhatású része is van a növénynek. Mivel Olvasóinktól sok pozitív visszajelzést kapunk a „közismert növényekből különleges recepteket” bemutató cikkeinkkel kapcsolatban, most a dióból készíthető, elsőre furcsának tűnő téli aktualitású recepteket gyűjtöttük csokorba.
Attachment Image

A cirokról

Afrika egyik legfontosabb gabonája, de Ázsiában és Amerikában is termesztik. Feltehetően elterjedésének is köszönhető, hogy nagyon sok faja ismert ennek a sokoldalú növénynek.
Attachment Image

Nyersen ehetetlen: a birsalma

Aki még csak nyersen kóstolta a birsalmát, igen kellemetlen élmények érhették. A birsalmának ugyanis még éretten is magas a pektintartalma, húsa igen kemény, íze fanyar és savanykás.
Attachment Image

Szelídgesztenye a zord napokra

A téli hideg napok közeledtével főként nagyobb városainkban sorra megjelennek a sült gesztenyeárusok. Ez a szezonális gyümölcs nem véletlenül népszerű, hiszen amellett, hogy tápláló csemege, a kezünket is felmelegíti a téli estéken. Ám ezzel előnyös tulajdonságai még nem érnek véget, hiszen gyógyhatása is jelentős. Elkészítési lehetőségei pedig a sütésnél nem állnak meg…
Attachment Image

Érdekességek a banánról

A rendszerváltás előtt még csak télen lehetett kapni hazánkban, és akkor is sorban kellett állni érte a boltokban. Mára azonban a gyümölcspultok állandó szereplője lett, ennek ellenére fura dolgairól nem sokat tudunk. Évente 60 millió tonnát termelnek belőle.
Attachment Image

Illatpasztillák

A növények háztartásban lehetséges számtalan felhasználási lehetőségei közül két eddig ismeretlennek számító alapreceptet mutatunk be. Az összetevőktől rugalmasan eltérhetünk, így ki-ki ízlésének megfelelően alakíthatja ki ezeket az ajándéknak is kiváló természetes háziszereket.
Attachment Image

Természetes eredetű tisztítószerek

A tisztító ,csodaszerek"feltalálása nagy reményeket vont maga után. Azt várták, hogy e forradalmi újítások megkönnyítik majd a takarítást és elpusztítanak minden mikrobát; egyszóval csak jók lehetnek. A reklámdömping is ezt sugallja: csak ott lehet tisztaság és fertőzésmentes emberi élet, ahol ezeket a tisztítószereket használják. . .
Attachment Image

Természetes illatosító: a potpourri

Ösztönösen vonzódunk a kellemes illatokhoz. Élvezzük a frissen szedett virágok illatát. Szeretnénk sokáig élvezni hálószobánk, nappalink falai között tartani a természet illatait. A szárított virágok otthonunk tartós díszei, sőt hosszan illatozva további élvezetet nyújtanak. Ilyenek például a szárított rózsaszirom, levendula,- és narancsvirág.
Attachment Image

Hogyan készítsünk otthon fürdőzsákot?

Egy hosszú, fárasztó nap után mi sem nyugtatóbb, mint egy kellemes, meleg fürdő. Ha gyógynövényeket is teszünk a fürdővízbe, testünket és lelkünket még inkább kényeztethetjük. Praktikus okokból a gyógynövényeket érdemes fürdőzsákba tölteni és ezt használni a hatóanyagok kioldódásának biztosítására.
Attachment Image

Töklekvárból fűszerlekvár

Miért jó egy alapvetően ízetlen termésből készülő lekvár? Mert bármilyen ízűvé varázsolhatjuk! A tökből készült lekvárkiváló alap arra, hogy fűszerek ízeit zárjuk bele.
Attachment Image

Rovarriasztási módszerek

Tavasz óta felélénkült a természet, ami a ház körülélő olykor kellemetlenkedőállatokra is igaz. Így nyáron számos rovar keseríti meg életünket, melyek riasztásához néhány praktikus ötletet gyűjtöttünk össze.
Attachment Image

Tisztító gyógykúrák

Napjainkban számos forrásból jutnak szervezetünkbe oda nemillő anyagok. Ennek oka a környezetszennyezés, az élelmiszeripari táplálékok, mozgásszegény, stresszes életmód... Ezek testi-lelki szinten egyaránt mérgeznek bennünket. Éppen ezért nőtt meg a különféle méregtelenítési eljárások, gyógykúrák szerepe.
Attachment Image

Gyermekteák mindenkinek

Ha gyerekteákról esik szó, akkor olyan növényi forrázatokra gondolunk, amelyek amellett, hogy kisgyermekeknek is adhatók olyan ízzel rendelkeznek, aminek köszönhetően, a gyermek el is fogyasztja. Ezek a jóízű gyógynövények magukban, vagy keverékekben is fogyaszthatók, azonban ne felejtsük el, hogy élvezeti értékük mellett hatással vannak az emberi szervezet működésére.
Attachment Image

Fűszeres sók

E készítmények praktikusak olyan szempontból, hogy az ételt nem csak sózzák, hanem a benne szárított fűszernövénnyel ízesítik is, de a sót csak mértékkel használjuk!
Attachment Image

Ehető levélnyelek

A konyhában felhasznált zöldségek, gyümölcsök között nem sok akad, amelynek épp a levélnyele lenne az étkezési szempontból hasznos része. Zöldségek közül ilyen a mangold, illetve az inkább gyümölcsként felhasznált rebarbara. Az utóbbi növény további előnye, hogy látványos megjelenése és termetes mérete miatt a díszkertbe is beültethető, ahonnan folyamatosan szüretelhető. Szép is hasznos is...
Attachment Image

Gyógynövények királynője: a homoktövis

A hippophae görög eredetű összetett szó: hippos - ló, phaos világítás, fény. Tudományos nevében a homok nem szerepel, így feltételezhető, hogy a német Sanddorn szó tükörfordításának az eredménye a magyar név. Már az őskorban gyűjtötték, az ókorban is ismerték gyógyhatásait. A kínaiak nevezték el a gyógyító növények királynőjének, de a tibetiek és a mongolok is nagy alázattal tisztelik varázslatos erejét, melyet a testre és a lélekre gyakorol.
Attachment Image

A frissítő citrom

A nyári szezonban nem szorulunk rá a mediterrán, és trópusi eredetű gyümölcsök fogyasztására, hiszen hazánkban is nagy választéka terem a gyümölcsöknek. A citrom frissítő hatása miatt azonban ilyentájt is aktuális.
Attachment Image

Nyári ízek tartósítása aszalással

A nyári gyümölcsök ízeit sokféleképpen konzerválhatjuk, őrizhetjük meg télire. Ezek közül az egyik legősibb, legegyszerűbb és tartósítószereket teljesen mellőző módszer az aszalás.
Attachment Image

Természetes édesítők

A répa-, vagy nádcukor helyett kalóriamentes, vagy alacsony kalóriatartalmú természetes édesítőszerekkel is ízesíthetjük táplálékainkat. A cukor egy élelmiszer-vegyipari termék, finomított és koncentrált. Túlzott fogyasztása emiatt számos alattomos betegség okozója lehet. A cukrot helyettesítő alternatívák közül most a jázminpakócát, vagy édesfüvet mutatjuk be részletesebben.
Attachment Image

Disznótoros ölés nélkül

A nyugati világ disznóevő nemzetnek ismer bennünket. A disznóhúsból készült termékek közül nem egy hungarikumnak számít. A Herz és a Pick téliszalámi, a Gyulai kolbász nem csak Szegednek és Gyulának, hanem az országnak a hírnevét is öregbíti. Disznóevő hírünket a török hódoltság idején alapoztuk meg, amikor a török mindenféle kétlábú és négylábú jószágot összeszedett kivéve a disznót, mert az a Korán szerint tisztátalan állat.
Attachment Image

Rizses csoki házilag

Ennek a hatalmas, retró kedvencnek az elkészítése egyáltalán nem ördöngösség.
Attachment Image

Ázalékok készítése gyógynövényekből

A begyűjtött gyógynövények elkészítésének leggyakoribb formája a teakészítés: ilyenkor a forró víz oldja ki a növényekből az értékes hatóanyagokat és ízanyagokat. Egyes hőre bomló vegyületeknél áztatással nyerjük ki ugyanezeket az anyagokat: például a csipkebogyótea esetén, hogy a C-vitamin tartalma megmaradjon. De ázalékokat, szinte bármiből készíthetünk.
Attachment Image

Egészségfejlesztő munkatársak

Egészséges növények a munkahelyen címmel EU tájékoztatási kampány indult el tíz országban a növények kedvező hatásainak ismertetésére. Akik , otthon" érzik magukat az irodában, szívesebben dolgoznak és ritkábban betegszenek meg, esnek ki a munkából. Jobban kezelik a stresszes helyzeteket, hatékonyabbak. Mind a munkaadó, mind a dolgozó élvezi az olyan munkahely előnyeit, ahol figyelemmel vannak a dolgozók biztonság-, egészség- és komfort iránti igényeire.
Attachment Image

Amit a vetőmagokról tudni kell

A megfelelő fajtatulajdonságokkal és értékmérőkkel bíró mag a vetőmag. A kertészeti vetőmag-termesztés az 1800 évek végén élte virágkorát Magyarországon. Sok régi, jó nevű, magyar fajta kiszorult az intenzív termesztésből, elsősorban alacsony termőképességük és a betegséggel szembeni ellenállóság hiánya miatt. A nemesítő cégek ugyanis mind nagyobb hangsúlyt fektetnek a fajták károsítókkal szembeni ellenállóképességére, illetve tűrőképességére.
Attachment Image

Díszes bajkeverők társasága

Kerti és szobai dísznövényeink között több mérgezőfaj is akad. Ezek főként kisgyermekeknek és háziállatoknak okozhatnak problémát, ha elfogyasztják őket.
Attachment Image

Fogfehérítés növényi segítséggel

Csillogó foggal, egészséges, őszinte mosollyal élhet, néhány házilag elkészíthető szájápoló szer segítségével, amit a rendszeres fogápolás mellett alkalmazhat.
Attachment Image

Rózsavíz készítése

A rózsák története rendkívül izgalmas és sokszínű. A rózsa a szerelem, a szépség szimbóluma, ugyanakkor a politikáé és a háborúé is. Már a geológiai régmúltban léteztek rózsák, a tudósok megállapítása szerint 35 millió évvel ezelőtt jelentek meg.
Attachment Image

Nyári kozmetikumok gyógynövényekkel

A perzselő Nap a hajat károsíthatja, a kinti tevékenységek, kerti munkák miatt pedig a kézápolást is összeállításunk egyik központi témájának választottuk. A láb-és körömápolási receptek a nyári izzasztó melegben különösen aktuálisak...
Attachment Image

Hűsítő italok és levesek

A nyári meleg hónapok során fordítsunk fokozottabb figyelmet a folyadékbevitelre. Testünk ilyenkor intenzívebben párologtatja el a folyadékot, mint télen. Ne hanyagoljuk el a leveseket sem, de szervezetünk jelzi, hogy ebben az időszakban nem a hidegebb hónapok megszokott fajtáit részesíti előnyben.
Attachment Image

Bodza sokféleképpen

A fekete bodza (Sambucus nigra) akár tíz méter magasra megnövő fa, vagy bokor. A bodzának Európában három faja honos. Vidéken gyakori növény, sőt egyes változatait már ültetvényeken termesztik.
Attachment Image

Hűsítő finomságok

A nyári forróságban enyhülést hozó fagylaltok választéka már-már megszámlálhatatlan mennyiségűre bővült az utóbbi időben. Hogy miért is buzdítjuk házi-fagylaltok készítésére Olvasóinkat, ha ekkora a választék? Mert amit magunk készítünk el, arról biztosan tudjuk, hogy miből van. Adalékanyagok, ízfokozók nélkül, csak a természet adta zamatokra és aromákra alapozva is lehet finomat alkotni! Próbálják ki!
Attachment Image

A kakaópótló

A szentjánoskenyérfa termése ízletes és a kakaónál sokkal egészségesebb alternatívát jelent.
Attachment Image

Reggeli italok

A kávé kedvelt reggeli ital, de egészségessége erősen vitatható. Tudunk mi jobbat is.
Attachment Image

Nyári ízek

Gyümölcsök kavalkádja vesz körül bennünket. Használjuk ki az alkalmat, hogy mostantól nem csak különféle módszerekkel megőrzött, eltárolt, hanem friss zöldségekhez és gyümölcsökhöz is hozzájutunk, jónéhány hónapig.
Attachment Image

Az árpáról

Az árpa a legősibb kultúrnövény. A kőkorszakból származó régészeti leletek feltárása során a búzaszemek mellett árpát is találtak. Rövid tenyészideje és kis vízigénye miatt az Egyenlítőtől az északi szélesség 70°-ig, valamint a tengerszint felett több ezer méter magasságban is termeszthető.
Attachment Image

Virágitalok

A virágok szépsége nyújtotta látványukon túl más módon is szolgálatunkra lehetnek. A virágitalok készítése egyszerű, ízeik változatosak. Egyes virágitalok közismertek és közkedveltek, ám összeállításunkban akad jó néhány rendhagyó példa is e különleges hűsítőkre.
Attachment Image

Chipsek zöldségekből

Bár a burgonyachipsek a legelterjedtebbek hazánkban, már számos más zöldségből-, és gyümölcsből készült termékkel is színesíthetjük étrendünket. Ráadásul ezeket fogyasztva mára nassolás sem számít káros tevékenységnek! A különleges ízvilág, és technológia rejtelmeibe Kolcsár Zoltán, a Hungaro-Chips Kft ügyvezető igazgatója engedett betekintést.
Attachment Image

Kaktuszok a hó alatt

A kaktuszokat általában a forró sivatagok növényeivel azonosítjuk, azonban számos olyan fajuk van, amelyek hazánk teleit minden gond nélkül átvészelik a kertben. Pár szabályt kell betartanunk ahhoz, hogy télen a hó alól kikandikáló szúrós növények tavasszal új életre keljenek, nyár elején pedig virágpompájukkal díszítsék fel a sziklakertünket,
Attachment Image

Egymást segítő növények

A vegyszermentes gazdálkodás világszerte egyre inkább előtérbe kerül, így hazánkban is. Nem csak a zöldségeskertben, hanem a dísznövényeink gondozásakor is alkalmazhatjuk e szelíd taktikákat. Ezek a módszerek környezetkímélők, és bár hatásuk bizonyított nem számíthatunk olyan látványos eredményekre, mint mérgek alkalmazásával- de az egészségünknek csak jót teszünk ezzel.
Attachment Image

Parfümkészítés otthon

A parfümök, kölnik széles választéka kapható hazánkban is, ám kedves ajándék lehet, ha egyénileg kikísérletezett illattal lepünk meg valakit. A lehetőségek határtalanok, hiszen egy parfümöt néhány illat vegyítésével, vagy akár több száz, különféle arányú keverésével is előállíthatunk. Azonban minél többféle növényi illóolajat használunk fel a " csábítószer" elkészítéséhez, annál nagyobb az esély rá, hogy valamilyen borzalmas, össze nem illő szag-kavalkádot kapunk végül.
Attachment Image

Gyógynövényekkel a rák ellen

A gyógynövényeknek nem csak oldataik, főzeteik gyógyító hatásúak, de a vele illetve belőle készült ételek is.
Attachment Image

Egészségmegőrző és méregtelenítő kúrák

Napjainkban óriási kultusza bontakozott ki a méregtelenítésnek. Sajnos meg van rá az okunk, szükséges a méregtelenítés rohanó életünk poros és füstös világában egészségünk megőrzése végett.
Attachment Image

Gyógynövényekkel hétköznapi problémák ellen

Akarva-akaratlanul ki vagyunk téve környezetünk károsító hatásainak. Gondoljunk csak például a dohányzásra. Nem csak az aktív, de a passzív dohányosok egészségét is veszélyezteti. Ételeink tele vannak tartósítószerekkel, térfogatnövelőkkel, és más káros — sőt rákkeltő — anyagokkal, melyek felhalmozódhatnak szervezetünkben.
Attachment Image

Növények sikertörténete: a kávé

A kávéfogyasztás világméretű elterjedése csak néhány száz éves múltra tekint vissza, ám ez mit sem befolyásolta népszerűségét. Bár karrierjét reggeli italként kezdte, mára számos étel alkotórészévé is vált.
Attachment Image

Növények sikertörténete: a kakaó

Szép számmal találunk a növények között olyanokat, melyek nagy karriert futottak be felfedezésük óta, köszönhetően ezt ízüknek,illatuknak, vagy más, számunkra hasznos tulajdonságuknak. Ilyen a kakaó is, ez a 10-17 méteresre növő örökzöld fa, amely Dél- Amerikából indult hódító útjára.
Attachment Image

Tésztafeltét és szendvicskrém

Több nemzeti étel is kezd meghonosodni hazánkban az utóbbi években: aki megkóstolja ezeket, rájöhet talán nem véletlenül. Most a három legismertebb alapreceptjét mutatjuk be, amelyek számos módon variálhatók. Fogyaszthatjuk ezeket főtt tésztával, használhatjuk kevésbé karakteres ízű húsok fűszerezésére, vagy legegyszerűbben, kenyérre kenve szendvicskrémként is megkóstolhatjuk. Íme a PESTO, a ZAKUSZKA és a LJUTENYICA.
Attachment Image

A természet tavaszi csodája: a medvehagyma

Kora tavasszal, amikor a medve előbújik a barlangjából, első útja a medvehagyma lelőhelyekhez vezet. Méregteleníti magát, azután újult erővel lát neki az esztendőnek.
Attachment Image

Mentsük meg a fáinkat kenderrel!

A kender szó hallatán az emberék többségében a drogfogyasztás gondolata sejlik fel. Helytelenül, hiszen egy rendkívül sokoldalú növényről van szó, amelynek minden egyes része felhasználható valamire. Mint az alábbi tényekből is kiderül, elsősorban a fák megmentése érdekében lenne érdemes termeszteni.
Attachment Image

Éltető étkek

Minden éltet, ami él. Ha nem öljük meg sütéssel, főzéssel, mélyhűtéssel, ha nem tesszük tönkre beltartalmi értékeit műtrágyázással, gyomirtóval, gomba- és rovarölő szerrel. Ha a feldolgozás során nem, fűszerezzük tartósítószerekkel, élelmiszer-vegyipari adalékokkal, akkor minden gabona, gyümölcs és zöldség éltető étel lehet számunkra.
Attachment Image

Tavaszi kedvencünk a saláta

A fejessaláta őse is fogyasztható, sőt gyógyhatása is ismert. A belőle nemesített kerti saláta jelentős tápértékű levélzöldség. Vegyük számba a saláta gyógyhatásait, és tápértékét.
Attachment Image

Villára tűzött virágok

A virágfűszerekről általában kevés szó esik, pedig ezek ízesítő hatásuk mellett, még a tálalás díszítésére is alkalmasak. Sok növény virága alkalmas étkezési célra, néhány könnyen beszerezhetőt szeretnénk ezúttal bemutatni Olvasóinknak.
Attachment Image

Gyúrt tészták- kicsit másképp

Ma már nem divat otthon tésztát gyúrni. Ezen érdemes lenne azonban változtatni, hiszen egyrészt nagyon egyszerű elkészíteni, számos ételhez van szükségtésztára (levesbetétnek, köretnek), és ha magunk készítjük el, akkor néhány trükkel változatosabbá tehetjük tésztáinkat. Íme néhány ötlet!
Attachment Image

Növényi tejek

A növényvilág szinte minden állati termékre szolgáltat valamilyen alternatívát. Mostani számunkban olvashatnak a búzahúsról is, itt pedig a növényekből készíthető tejpótlók receptjeit adjuk közre, amiből természetesen további feldolgozás után növényi tejföl, túró is készíthető, vagy a másik híres húspótló készítmény a tofu is:
Attachment Image

Növényi hús készítése

Többféle növényből készíthetünk ételeinkbe húst pótló készítményeket. Egyik legegyszerűbben előállítható a búzahús, vagy seitan (szeitán). E terméket minden húsétel esetén felhasználhatjuk az állati hús kiváltására. Amellett, hogy a búzahús csak növényi fehérjéket tartalmaz, összehasonlítva az állati húsok árával, nemcsak egészségügyi, hanem pénzügyi szempontból is előnyös lehet fogyasztása. Éppúgy készíthetünk belőle , húslevest sült-, vagy ,főtt húst, mint ,resztelt májat.
Attachment Image

Várjuk a tavaszt lékúrával!

Télutó derekára szervezetünkben jelentősen felhalmozódnak a salakanyagok. Fáradékonysággal és immunrendszerünk kimerülésével kell felvennünk a harcot. Gyakoribbak a negatív gondolataink, lelkünket és testünk egészségét csak tudatos odafigyeléssel és ápolással tudjuk egyensúlyban tartani.
Attachment Image

Bambuszok a kertben

A faiskolai árudák kínálatbővülésének köszönhetően bambuszokkal már nem csak a kínai éttermek tányérjain találkozhatunk. E fa termetű fűfélék érdekes színfoltjai lehetnek kertünknek.
Attachment Image

Zöld időjósok

Az időjárás változásaira mindenki kíváncsi már ősidők óta, hisz tervezett programjaink sikere, vagy kudarca múlhat rajta. ezen kívül az ízületi, keringési és számos más betegségben szenvedők közérzetére is hatással van.
Attachment Image

A növények „viselkedése”

A Földet benépesítő élőlények közül az emberek viselkedésével a pszichológia, az állatokéval az etológia foglalkozik. A növények életfolyamatainak nagy része bár rejtetten megy végbe, mégis nagyon érdekes. Mivel életterünk, környezetünk ugyanaz- ahol a szabályok is megegyeznek - a növények is különbözőképpen viszonyulnak egymáshoz, akárcsak mi emberek.
Attachment Image

A boros-dugótól a padlóburkolóig: a sokoldalú parafa

Az űrkabinok falait szigetelik vele, a borospalackokat zárja és a lakberendezésben is sokrétűen alkalmazható a paratölgy kérge a parafa.
Attachment Image

A légkondicionálás zöld mesterei

Amikor növényeket vásárolunk abból a célból, hogy lakásunkba vagy kertünkbe költöztessük őket, az esetek többségében esztétikai szempontok alapján döntünk.Emellett azonban, más hasznuk is van!
Attachment Image

Boszorkányos növények

Ártatlan növények, ha rossz kezekbe kerülnek.
Attachment Image

Afrodiziákumok, bájitalok régen és ma

Az afrodiziákumok olyan hatóanyag tartalmú, vagy misztifikált dolgok, melyek valós, vagy pszichikai hatásaik lévén fokozzák a nemi vágyat. Lehetnek ásványi és állati eredetűek is, de legtöbbjüket a növényvilág szolgáltatja. a gyógyhatású növények egy része kedélyállapotunk befolyásolására is képes, ezek a pszichotropok. Ilyenek a különböző kábítószerek, de a kávé, vagy az alkoholos italok is. Közülük, amelyek pszichénk nemi oldalára is hatnak az afrodiziákumok, azaz a szerelmi serkentők.
Attachment Image

Fűszerezett vajak

A fűszerkeverékek alkalmazásának egyik alternatívája, ha vajjal keverve, lehűtve tároljuk a frissen aprított fűszernövényeket. a még forró ételre téve egy darabot hamar felolvad és ízesíti a húsételt, köretet, vagy épp a süteményt, emellett kenyérre kenve is fogyaszthatók a fűszervajak, így az egyébként egyhangú, natúr vajas kenyér is változatossá tehető.
Attachment Image

Gyógytea alapú üdítőitalok

A gyógyteák között akadnak szép számmal olyanok, amelyek megdöntve a gyógyszer csak keserű lehet álláspontot kifejezetten kellemes ízűek, és akár élvezeti teaként is fogyaszthatók. ezek télen forró italok formájában segítenek kilábalni a meghűlésből, a nyári melegben pedig jegesteaként, vagy házi készítésű gyümölcslevek alapjául szolgálhatnak. Emellett a kellemetlen ízű gyógyteák zamatának feljavítására is kiválóak e növényi anyagok.
Attachment Image

Díszzöldségek: szépek és hasznosak

Méteres hüvelyű bab, kétméteres kolbásztök, sárga húsú paradicsom, szivacstök, elevenszülő hagyma, kétméteres spenótfa - és még sorolhatnánk a különleges zöldségnövényeket. ezek nagyüzemi termesztésre sohasem kerültek, de házikerti nevelésre, és arra, hogy étrendünket változatosabbá tegyük kiválóak. a különleges díszzöldségek nem csak a kertben díszítenek, hanem tálaláskor is sokféleképpen felhasználhatók.
Attachment Image

Természetes vitaminforrások minden évszakban

Az év bármely szakában frissen előállítható csíráztatott magvak jó alternatívái lehetnek alkalmanként a klasszikus zöldségnövényeknek.
Attachment Image

Csipkebogyóból kreatívan

Fantasztikus finomságokat készíthetünk az ősz egyik kedvencéből.
Attachment Image

Együnk, igyunk rózsát

A rózsák virágszirmait is felhasználhatjuk a konyhában, ehhez a legalkalmasabbak a nagy, húsos szirmú illatos fajták virágai.
Attachment Image

Mosószappan készítése

Mosószappan készítése házilag takarékos és környezetbarát megoldás, mivel a használt de átszűrt étolajokat újrahasznosíthatjuk és még spórolunk is általa.
Attachment Image

Gombás betegségek növényi gyógymódjai

A gombás megbetegedések általában hosszas kezelés után szüntethetők csak meg, de így is gyakorta visszatérhetnek. E betegségek kialakulásáért sok tényező okolható. Itt egy fertőzésről van szó, csak kérdés, hogy szervezetünk mennyire ellenálló, vagy menynyire fogékony ezzel kapcsolatban.
Attachment Image

Bőrünk tisztítása házi bőrradírokkal

A bőrradírok eltávolítják az elhalt hámsejteket, frissé és puhává varázsolják a bőrt. Serkentik a vérkeringést, és mindezen hatásaikkal elősegítik a sejtmegújulást.
Attachment Image

Egy kis puliszka történelem

A puliszka egy kalóriaszegény étel, persze attól függően, hogy mit eszünk még hozzá. Egy erdélyi mondás szerint aki puliszkát vacsorázik, az gyorsan osonjon ágyba, mert ha lassan megy útközben még megéhezhet…
Attachment Image

Vegyeslekvár, dinnyelekvár, paprikalekvár, pitypanglekvár, hagymalekvár...

A lekvárkészítés egyik fő motivációja, hogy a nyári ízeket üvegbe zárva télen is élvezhessük. Ehhez már csak egy kis fantázia kell, hogy továbbfejleszthessük a zamatokat, hiszen lekvár több gyümölcs keverékéből is készülhet, sőt, akár zöldségekből is.
Attachment Image

Így aszaljunk hatékonyan

Az aszalás (szárítás, dehidratálás) a legősibb és talán a legegyszerűbb módja a gyümölcsök, zöldségek, fűszer-, és gyógynövények tartósításának. Szinte bármelyik gyümölcsöt - almát, körtét, cseresznyét, meggyet, szilvát sárgabarackot -aszalhatunk, de szóba jöhet paradicsom és bodzabogyó is.
Attachment Image

Szájfény házilag

A ricinus magjának olaja sokféle módon felhasználható. Akár szájfényekhez is...
Attachment Image

Citromos bőrfrissítő testpermet

Főleg nyári időszakban jó szolgálatot tesznek a testpermetek, melyek tisztítják és hűtik is a bőrt, ezzel közérzetünket is kellemesebbé téve...
Attachment Image

Mézes ajalbalzsam

Bőrtápláló, és fényesítő házi készítmény, mely egyszerűen elkészíthető
Attachment Image

Mézes kézkrém

A méz összetevői külsőleg alkalmazva is hazsnosak és felhasználhatóak akár a bőr táplálására is...
Attachment Image

"Önképző" növényhatározó applikációk

A mobiltelefonok a telefonálás mellett fényképezőgépként, diktafonként, rádióként, útvonaltervezőként, zseblámpaként, zenelejátszóként, sőt akár vérnyomásmérőként is használhatók, és még számos más eszközt is helyettesítenek. Miért ne használhatnánk növényhatározásra is telefonunkat?
Attachment Image

A szőlő hatóanyagai

Nyáron és ősszel a fürtök bogyóiban a napfény hatására sok tápanyag és vitamin halmozódik fel. Nem csoda, hogy madárseregek lakmároznak belőle, a rigóktól a seregélyekig.
Attachment Image

Probiotikumok: immunerősítő, rákellenes, emésztés serkentő

A probiotikumok a szervezetünkben élő jótékony baktériumok gyűjtőneve. Többnyire Lactobacillus, Streptococcus és Bifidobacterium fajok alkotják, melyek az emésztésben fontos szerepet játszanak.
Attachment Image

A kövirózsák alkalmazkodása

A kövirózsák (Sempervivum sp., Jovibarba sp.) népszerűségüket feltehetően szín- és formagazdagságuknak, valamint egyszerű gondozásuknak köszönhetik. Kertészeti változataik egyre több helyen kaphatók.
Attachment Image

Nassolnivalók természetesen

Bár egyre nagyobb népszerűségnek örvend napjainkban a reformtáplálkozás, sokan nem tudunk ellenállni a nassolnivalóknak, főleg így a téli időszakban. Mivel van választék bőven, megtehetjük, hogy rágcsálnivalóinkat természetes eredetű táplálékokból ál
Attachment Image

Zöld teljesítményfokozók

Létezik-e a magyar gyógynövények között teljesítményt fokozó? Milyen lehetőségeink vannak mind a szellemi, mind a fizikai képességünk megnövelésére?
Attachment Image

Natúrkrém készítés

Győrffy Zsuzsannát kérdeztük a krémkészítés csínjáról-bínjáról. Az egykori légiutaskísérő hobbyként kezdte, ma már mesterségként űzi a natúrkrém-, és szappan készítést.
Attachment Image

Készítsünk dezodorokat házilag

Számos növényi alapú dezodort magunk is elkészíthetünk, így illata egyedi lesz, és nem tartalmaz káros anyagokat: Hársvirág dezodor, zsálya dezodor, rozmaring dezodor...;
Attachment Image

Arcra ajánlott

Szinte mindenféle kozmetikum elkészíthető házilag is. Lepje meg szeretteit otthon készített arcvízzel, púderrel, sminklemosóval. E készítmények legfőbb előnyei, hogy mivel mi készítjük, biztosan tudjuk mi van bennük...Receptek itt!
Attachment Image

Zöldkúrák, gyógyító zöld levek

A magas klorofill tartalmú növények friss préslevei, a zöld levek hatóanyagaik révén az egész szervezet működését pozitívan befolyásolják. Lebontják a káros anyagokat, intenzíven méregtelenítenek, aminek köszönhetően javítják a test állapotát.
Attachment Image

Töklekvárból, fűszerlekvárok

Gyömbérlekvár, fahéjlekvár, borlekvár és társaik ... Miért jó egy alapvetően ízetlen termésből készülő lekvár? Mert bármilyen ízűvé varázsolhatjuk! A tökből készült lekvár kiváló alap arra, hogy fűszerek ízeit zárjuk bele.
Attachment Image

A kávé története

A kávéfogyasztás világméretű elterjedése csak néhány száz éves múltra tekint vissza, ám ez mit sem befolyásolta népszerűségét. Bár karrierjét reggeli italként kezdte, mára számos étel alkotórészévé is vált. Mint több más "sikernövény" a kávé is a trópusok lakója. Fényeszöld leveleivel díszítőértéket is képvisel, így egyre gyakrabban kapható virágboltokban is.
Attachment Image

A kakaó története

Szép számmal találunk a növények között olyanokat, melyek nagy karriert futottak be felfedezésük óta, köszönhetően ezt ízüknek, illatuknak, vagy más, számunkra hasznos tulajdonságuknak.
Ilyen a kakaó is, ez a 10-17 méteresre növő örökzöld fa, ami Dél-Amerikából indult hódító útjára. Szinte folyamatosan virágzik, és érleli termését, melynek pépes húsában 50-60 szem kávébab fejlődik ki. Linné, svéd botanikus méltán nevezte el isteni eledelnek, melyet latin nevében máig hordoz: Theobroma cacao. E növény történelme azonban a még távolabbi múltban gyökerezik...
Attachment Image

Hasznos hulladékok a konyhából

Aki sokat forgolódik a konyhában tudja csak igazán mennyi hulladék keletkezhet egy-egy ebéd vagy vacsora elkészítése során - ám ezeknek jelentős része még hasznosítható volna. Ez egyfelől költségmegtakarítást eredményez...

A Kauten Mihály Etnobotanikai-, és Népigyógyászati Közhasznú Alapítvány (Herbáció magazoin) fő célja néprajzi adatok gyűjtése a világ különböző tájain élő, és ezelőtt élt népcsoportoknak a különleges-, és gyógyászati célú növényi eredetű anyagok felhasználásával kapcsolatban. A Herbáció népigyógyászati receptmagazin kiadójaként olyan gyógyreceptek, növényi alapú különleges ételek, italok, kozmetikumok, tartósítási technikák ma már a feledés homályába vesző ismereteit kutatjuk, gyűjtjük össze és tesszük közkinccsé, mely a ma embere számára is érdekes és hasznos lehet. Eddigi munkánk gyümölcse alapítványunk lapjában a Herbáció népigyógyászati receptmagazinban olvasható, mely immár kilencedik éve kapható országszerte az újságárusoknál. Lapunk minden számában 40-60 recept található, ezek természetgyógyászati receptek, gyógyteák, fűszerkeverékek, kozmetikumok elkészítéséről szólnak. Tehát ismert növényekből, gyógynövényekből és vadnövényekből készíthető dolgokról talál olvasnivalót lapunkban az érdeklődő.Célunk az egészséges életmód terjesztése, a gyógynövények, gyógyteák, különféle lekvár, szörp és más tartósítási technikák megismertetése. További célunk az egészséges életmóddal, a növényi alapú reformtáplálkozással, biotermesztéssel kapcsolatos ismeretterjesztés. Ugyancsak célunk természet-, és környezetvédelemmel kapcsolatos programok szervezése, az ezzel kapcsolatos ismeretterjesztés internetes és nyomtatott kiadványokkal. Kutatásokat végzünk vadon élő, ökonóm-, és etnobotanikai szempontból jelentős növények kertészeti termesztésbe vonásának lehetőségeiről, különös tekintettel a gyógy-célú és fűszerezésre használható növényekkel kapcsolatban. A Herbáció Népigyógyászati receptmagazinban eddig sok mindenről volt szó, több, mint kétezer különleges receptet mutattunk be olvasóinknak, íme egy kis ömlesztett ízelítő az érdeklődőknek: Téli arckozmetikumok (pattanástalanító-, és bőrnyugtató tea, tojásos arctisztító, élesztős arctisztítás, árnika krém, korpás arcmosó krém, búzacsírás arcmosó krém, zsúrlós arctej, rózsás arctisztító, aloés arcemulzió, avokádós arctisztító), Arcvizek házilag (bodzás, mézes-narancsos, körömvirágos-rózsás, útifüves, kámforos, vegye gyógynövényes arcvíz), Stressz oldó gyógynövények (Fáradságűző elixír, anti-stressz tea, álmatlanság elleni tea, állóképesség fokozó kúra), Torokfájást enyhítő népi módszerek (torokfájás okai, kezelési tippek, hagymakúra), Gargalizáló és torokfertőtlenítő receptek (sós gargalizáló, szedres gargalizáló, zsályatea, mézes zsálya, kakukkfű tea, aromaterápiás kúrák), Fűszernövények gyógyhatásai (Bemutatjuk a legismertebb fűszerek gyógyító hatásait, így az ízesítéskor a kellemest a hasznossal összeköthetjük), A sokoldalú citromfű (citromfüves gyümölcsleves, citromfüves töltött alma, citromfüves almapuding, magas vérnyomást kezelő gyógytea), Füge, ami nálunk is megterem (kandírozott füge. Fügés almakompót, gyömbéres-basmati rizses füge, fügelekvár), Kamilla (3 kamillás arclemosó, kamillás arcpakolás, kamillás hidratálókrém), A komló nem csak sörbe jó (komlósaláta, nyugtató komlótea, komló spárga módra, komlóhajtásból készülő ételek, komlócsíra főzelék, sült komlócsíra, mézsör, sör házilag), Páponya (érdekességek a földicseresznyéről, földicsereszmye kosárka, földicseresznye püré, földicseresznye kompót), Citrusok a téli vitaminforrások (citromszörp, cirtomdzsem, mandarin lekvár, narancsdzsem, kandírozott narancshéj, szárított narancshéj, narancshéj befőtt, narancsbor), Téli kincsek a föld alól (zeller, fekete retek, cékla), Különlegességek céklából (reszelt cékla, ecetes cékla, sült cékla, céklabor), Százszorszép a konyhában (gyógyászati jelentősége, százszorszépleves, százszorszépfőzelék, százszorszépsaláta, bimbó kapri módra, százszorszépes piskóta), Különleges és egészséges (mentazselé dinnyével, borhab öntet, mentás szomjoltó borsmentaturmix, fűszeres író), Rendhagyó krémek (epres krém, éjszakai krém, szezámolajas krém, krémdúsítás), Kozmetikai recept-összeállítás (növényi szemfrissítők, majoránna kenőcs, hajdinakrém, nyugtatókenőcs, levendulás aloézselé, gyógykenőcs zúzódásokra, hintőpor, arctisztító tej, élénkítő fürdő, rózsás bőrradír, epres arcpakolás, mentapakolás, ránctalanító zselé, izomlazító oldat, érborogatás, medvehagyma olaj, túrópakolás, mézes pakolás, tojáspakolás, zöldségpakolás), Gyógynövény szirupok (forrázat-, alkoholos alapú, nyers szirup), Rizsből sokszínűen (citromos, fűszeres, mogyorós, borsós, piláf, babos, spenótos, kukoricás, burgonyás, piros, zöld, mandulás, szivárvány és túrós), Garam masala, ghí, csana, Amit a szilváról tudni érdemes (ecetes szilva, szilvaröszter, szilvasajt, szilvalepény), Különleges népi ételek (hagymatokány, hagymás rántott krumpli, rántott kenyér, siós sajt, piros vaj, zöldséges palacsinta).Gyógyitalok sokasága (italok káposztából, parajból, répából, paradicsomból, mézes citrusital, kefirital, mézes joghurt, zöldség joghurt, lasszi, mentaszörp, citromfűszörp, citromszörp, gyömbérszörp, narancsszörp, karamellszörp, vaníliaszörp), Kenyerek és kenyérhelyettesítők (házi kenyér csapáti, spenótos parata), Mely ételbe milyen fűszer illik (nagy fűszerválasztó lista), Lúgosítás egyszerűen, Gyors sör házilag, Fűszervajak (petrezselymes, hagymás, fenyőmagos, gyömbéres, narancsos)..., Különleges krémek (kézfertőtlenítő krém házilag, napvédő krémek receptjei), Arclemosók és társaik (arctisztító házilag, citromos író, búzacsírás lemosó, aloés tisztító, rozmaringos-kamillás arclemosó, tápláló arcpakolás, zabpelyhes archámlasztó), Növényi sajt készítése (tej nélküli növényi „sajt” alapreceptje), Sangria házilag (almeriai változat,mézes sangria, malagai sangria,málnás, meggyes, narancsos, Vödörrel, vagy gyűszűvel: a pálinka gyógyhatása (fertőtlenítés, aromaterápia, stresszoldás, étvágygerjeszés, népi gyógymódok, ágyas pálinka, citrompálinka, ausztriai mézpálinka, diópálinka, narancspálinka, vaníliás pálinka, vegyes gyümölcspálinka), Szirmok a konyhában (ehető virágok, illóolajos gyógycukor, mézes virágok, gyümölcsös virágzselé, virágos jégkocka), Növényi pástétomok (kesudió pástétom, padlizsán pástétom, zöldséges mogyorópástétom,hommusz, lencsepástétom, mogyoróvaj), Nyári receptegyveleg (kakukkfüves túróslepány, kakukkfű szirup, borsmenta tea, borsmenta likőr, mentás gyümölcsleves, mentés csoki, menta fürdő, zsályalikőr, sült körömvirág, körömvirágos uborkasaláta, körömvirágos tútós palacsinta, körömvirág likőr, körömvirág krém, civkafarkfürdő, propoliszos cickafark szeszágyon), Spenót és társai (spenót, sóska, mangold különleges felhasználási lehetőségei), Ételek gyerekeknek (zabkása torta, sárgarépa torta, áfonyás keksz, sütőtök torta, mézes puszedli), Egynapos böjtkúrák (néhány egyszerűen betartható módszer, az egészségesebb életért, Tároljuk a nyarat (ételízesítő házilag, gyógynövény krém, napon szárított paradicsom olívaolajban eltéve), Gyógyszer a kertben, a balkonon (fűszerkert kialakítása), Antibiotikus hatású növények (baktériumölő hatású hatóanyagok a gyógy-, és fűszernövényekben), Különleges háziszerek (hagyma gyógylé, hagymabor, szójatej, almasavó, lenmagpakolás, krumplipakolás, túrópakolás, salátafőzet, citrombor, ürmösbor, emésztésjavító gyógylikőr, idegbor, prosztatabor, reumabor, mogyoróbor, mandulatej, mandulabor, karmelita szesz, ánizslikőr, csipkebogyó likőr, faeper lekvár), Rendhagyó szirupok (őszibarack szirup, ibolya szirup, kakukkfű szörp és fűszerszörpök, Fürdők népiesen (szénapolyva fürdő, szénavirág borogatás, zabszalmafürdő, ecetes göngyölés, fenyőfürdő, körömvirág olaj, ibolyaolaj, sópaszta), Rózsadzsem, A kukorica reneszánsza (kukoricafőzelék, kukoricalepény, kukoricamálé receptek, gánica, kukorica pástétom), Gyorssajtok házilag (tej és növényi tej alapú fűszeres sajtok), Fürdőkozmetikai recept-összeállítás (fürdőméz, többféle fürdőolaj és fürdősó házireceptjei, fürdőbomba készítés, tojás-citrom sampon házilag, hajvíz recept, Parfümkészítés házilag (női és férfi illatok összeállítása háziparfümökben, vanília-citrus parfüm, rózsa kölni, paradicsomlevél kölni, frissítő kölni), Dezodorok készítés házilag (folyékony és krémdezodorok készítésének alapreceptjei, kukorica lisztes hintőpor, illatos hintőpor), Rendhagyóan tartósított zöldségek, gyümölcsök (szódavizes befőtt, borban eltett nektarin, cukrozott narancshéj, mentazselé, esetes torma, padlizsán saláta, rumos tál, Gyümölcsös és zöldséges kefi rek, joghurtok (a kefi rgomba és a vízikristály tartása, egészségre gyakorolt hatása), Teákról színesen… (fehér-, zöld-, fekete-, és vörös tea, bodzatea, boros teapuncs, buharai zöld tea, csipketea, galagonyatea, gyöngyöző baracktea, hársfatea, jeges gyümölcstea, portugál tea), A goji bogyó, A spárga gyógyhatásai, Receptek méhviasz felhasználásával (masszázstömb, körömvirágos méhviaszkenőcs, hidratálókrém méhviasszal, arctisztító krém, bútorápoló krém), Levendulából készül (stresszoldó levendulafürdő, só-szemcsés testradír, rózsás-levendulás hintőpor, levendulás tonik arcra), A lucerna gyógyhatásáról (a lucerna hatásai, adagolása, felhasználás módja), Gyógynövénypárlatok készítése (bemutatjuk a párlatok készítését, mely módszerrel a hatóanyagok sokkal nagyobb arányban vonhatók ki a gyógynövényekből, mintha teaként készítenénk el), Az etnobotanika és társtudományai, Gyógytea keverékek minden évszakra Egy teljes házi patikát állítottunk össze Olvasóinknak, a leggyakoribb tünetek és betegségek enyhítésére alkalmas gyógytea keverékekből (májerősítő, tejelválasztást segítő, vesetisztító, vérnyomásproblémákra, emésztést javító keverékek, bélgörcs elleni teák, bőrszépítő tea, epebántalak ellen, étvágytalanságra, fejfájás enyhítésére, íny-, és torokgyulladásra, fogyasztó teakeverék, köhögésre való tea, gyermektea, feszültségoldó tea, gyomorfekélyre, gyomoridegességre, hashajtó keverék, felfázás elleni teák, alvászavarokat kezelő növények, ízületi panaszokra, izzadás elleni tea, reauma elleni tea, köptető keverékek, vértisztító keverékek), Kozmetikai receptek hajra (tápláló tojássampon, hajvíz, hajrögzítő permet), Zúzódások, izomgörcsök kezelése népi receptekkel (oldat izomgörcsös hátfájásra, gyógykenőcs zúzódásokra), Arckozmetikai recept összeállítás (túrós pakolás, mézes pakolás száraz bőrre, tojásos pakolás, zöldségpakolás, ránctalanító krém házilag, arctisztító frissítő maszk, majoránna kenőcs, nyugtató kenőcs, aloézselé), A körte, az istenek ajándéka (a körte és hatásainak bemutatása, körtés melegszendvics krém, sajtos sült körte, muskotályos körtelekvár, párolt körte, körtés gyümölcssaláta, körteméz, különleges „körték”), Paradicsom egész évben (a paradicsom élettani hatásai, sült paradicsom padlizsánnal, paradicsomos ételízesítő, mediterrán lepény, paradicsompuding ), Különleges receptek (paprikáspite, szójakrokett, sárgarépa krémleves), Fogkrémek készítése házilag (mentás fogkrém, habzó fogkrémek) Fürdőzsákok készítése (zsályás levendulafürdő, izsópos fürdőzsák, levendulás fürdőzsák, cickafarkos, fürdő, korpás-citromos fürdő), A bíbor kasvirág, Ecetkészítés, fűszerezés házilag (almaecet, borecet több változatban, virágecetek, gyógyecetek, fűszeres ecet, gyülölcsecet, eperecet, salátaecet, tárkonyos ecet), Variációk házi mustárra (mustárkészítési-, és ízesítési ötletek), Gyógyhatású italok minden évszakra (berkenyelé, bodzalé, bodzalikőr, bodzaturmix, borbolyalé, borsmenta koktél, citromfüves limonádé, mézes csipkelimonádé, erdei szederlé, gránátalma koktél, gyömbérsör, borostyánpálinka), Fokhagyma sokféleképpen (fokhagymás tippek, fokhagymakrém, fokhagyma eltevése, fokhagyma olajban, fokhagyma alkoholos kivonata), A kaporról, Aszalt gyümölcsökről, gyülölcsökből (aszalás géppel, tárolás, visszaduzzasztás, citromfüves méz, medvehagymás olívaolaj rózsaborssal, levenduls gintonik, aszalt kivi, ananász, reuma elleni gyógylikőr aszalógéppel szárított gyógyfüvekből, téli vitamin gyógylikőr, nyugtató gyógylikőr, organikus lakásdíszek aszalt gyümölcsökből, sütőtök aszalása, erdei gyülölcstea aszalványokból, aszalt banán, aszalt birs, gyógynövények szárítása aszalógéppel, ágyaspálinka, gyümölcsleves aszalványolból, különlegességek aszalógéppel..., A fák védelme, Teából változatosan (a tea összetétele, hatása, teareceptek: ceylon-i puncs, citromfű-komló tea, édeskömény-ánizstea, fogíny és torokgyulladás elleni tea, francia tea, finom teakeverék, hagymatea, himalaya tea, holland tejes tea, karamellás tea, kubai tea, mentatea, gyömbér tea, szőlős tea, zöldtea leves)... Dinnyék, a nyár gyümölcsei: dinnyehéj eltevés, görögdinnye cukorban, ecetes apródinnye, görögdinnye befőtt, ecetes sárgadinnye, cukorban eltett sárgadinnye, rumos dinnye, narancsos dinnyelekvár, dinnyedzsem, sárgadinnye íz..., Cseresznyéből készül: ecetes cseresznye, cseresznye íz, cseresznye dzsem, cseresznye nyersen eltéve, cseresznye saját levében eltéve, szódavizes cseresznyebefőtt, ecetes-pácleves cseresznye, rumos cseresznye..., Házi müzliszelet készítése..., A frissítő citrom: citromdzsem, citromszörp..., Gyümölcskocsonyák, gyümölcssajtokk receptjei: almakocsonya, almasajt, birsalmasajt, diós mézsajt, körtesajt, őszibaracksajt, mustban főtt birsalmasajt, pezsgős őszibarackzselé, paradicsom kocsonya, ribizke és málnakocsonya, vegyes gyümölcssajt..., A piros bogyósokról... Különleges szörpök készítése: alkoholos narancsszörp, almaszörp, csipkebogyószörp, egres szörp, must konzerválása, málnaszörp, nararancshéj szörp meggyszörp, barackszörpök, bodzaszirup, bodzavirág bor, bodzaecet..., Tökből különlegeset: mustan főtt tök, sütőtökbefőtt, ecetes tök, fűszeres tök, gőzölt tök, tök cukorban, sós tök, tök uborkaként eltéve..., A zamatos turblya..., Nyolc-gyógynövényes hajszesz házilag..., A probiotikumokról.., Klorofillos zöld italok.., Gyógybólé.., A körömvirág gyófyhatása, körömvirágos arclemosó..., Spárga, a királyi zöldség: története, spárgavagdalt, indiai bundázot zöldség.., Arckozmetikai megoldások: ráncok és pattanások ellen,, (újabb arckrém és arclemosó receptek, ránctalanító pakolások: tojásos pakolás, paradicsomos pakolás, tejfölös-élesztos pakolás, epres pakolás, feszesítő pakolás, szilva maszk, mézes pakolás, uborkapakolás, búza-méz pakolás, szőlőpakolás, bőrradírok: arcra, testre, kávés bőrradír, pattanás elleni pakolások, hidratáló maszk, teás maszk), Sárgarépa összeálltás (hatóanyagai, gyógyhatásai, sárgarépalé, sárgarépás almalé, káposztás sárgarépalé, cékla-sárgarépa tisztító ital, kalciumbomba koktél, tisztító koktél, vega koktél, tavaszi tonik, zöldségkoktél, hajnövesztő koktél, ásványianyag tonik, lucerna expressz, szemterápia expressz, saláták: répa-alma saláta, narancssárga spagetti lilakáposztával, majonézes zöldségsaláta, frissítő reteksaláta, ketchupos sárgarépasaláta, búzás vitaminsaláta, céklássaláta, babsaláta, ananászos répasaláta, joghurtos répasaláta, vitaminos rizssaláta, indiai saláta levesek: marokkói répaleves, dán kapros répaleves, hideg zöldségleves, magyaros gombaleves, magyaros zöldségleves, vegyes zöldségleves, római rizsleves, skót árpaleves, főzelékek: sárgarépa főzelékek, fi nomfőzelék, Simpozion, répavagdalt, zöldségvagdalt, zöldségfasírt, rántott zöldségek, gabonafasírt répával, egyebek: sárgarépás szendvicskrém, zöldséges kölespogácsa, Mi készülhet vadon termő zöldségekből: tavaszi fűszersaláta, főzelék vad növényekből, fűszeres leves, vad növényekből, fűszernövényes krém, fűszeres túrókrém, tavaszi vitaminbomba, zöldmártás…a tavasszal vadon fellelhető leggyakoribb ehető növények bemutatása: turbolya, salátaboglárka, zsázsa, pitypang, tyúkhúr, cickafark, nyírfa, pásztortáska…), Nátha, megfázás elleni népi praktikák (orrdugulás elleni kúrák, mellkasi bedörzsölők, köptetők, növényi köhögéscsillapítók, lázcsillapító hatású növények, nyálkabevonók, és minden, ami meghűlés esetén a segítségünkre lehet), Amit a borkőről tudni érdemes (Mi a borkő, a borkő gyógyászati célú hasznosítása, borkőkúra, borkőleves…), Népigyógyászati receptpályázatunk díjazottjai (medvehagyma pesto, szicíliai tészta, káposztasaláta variációk, almával sült tofu, burgonyás gabonakolbász pogácsa, shitake gombás búzahús sztroganoff-módra, hagymás padlizsánkrém, tönkölykeksz, zabpehelyszelet, banános morzsatorta, fahéjas-mézes keksz, köménylikőr, gyomorkeresű, csipkebogyós bor, wermouth házilag), Az orbáncfűről, Kozmetikumok házilag - recept összeállítás: Dezodorok házilag hársvirág dezodor, zsályás dezodor, rozmaringos dezodor, Arckozmetikumok házilag borotválkozás utáni arcvíz, házi arcpúder, muskátli-leveles sminklemosó, aloés arctisztító, gyermekláncfüves arctonik, Szappanhabkrém: egy ápoló hatású kézmosó krém, szappanhabkrém alaprecept, kamillás szappanhabkrém, Fogápoló háziszerek növényi fogpor házilag, epres fogpaszta, gyógynövényes szájvíz, Maszázsolajok és tuskrémek testápoló vegyes masszázsolaj, gyógynövényes masszázsolaj, tuskrém, Mosódió: tökéletes tisztaság mérgek nélkül: hajsampon mosódióból, kutyasampon mosódióból, mosódió-oldat szobanövények lemosásához, mosószeroldat és mosogatószer készítése mosódióból, felmosó szer, Az étkezési keményítő: amit a keményítőről tudni érdemes, felhasználása sütéshez, főzéshez, keverési arányok, gyártása és házi készítése, Gyümölcsraktár a kamrapolcon: aszalt gyümölcsök és gyógyhatásaik: körte, mangó, sárgabarack, szilva, áfonya, őszibarack, banán, datolya, füge, mazsola, meggy, receptek: tönkölybúza aszalt gyümölccsel, téli teák, A feketedió: gyógyhatásai, felhasználása, Mazsola és aszúszemek: mazsolakivonat, mazsolabor, reggeli kukoricatorta, gyümölcsös tallér vanília sziruppal, angol mazsolás sütemény, kapatos kapucinus, szőlős párna, kamelin szósz, Az aszúról: aszú-krémleves receptek, lilahagyma lekvár aszúval, aszúkocsonya, Séta az őszi-téli erdőben: kökény, naspolya, berkenye, gyepűrózsa, A maté és rooibos teák: a maté és rooibos története, gyógyhatása, felhasználása, Fűszernövények a lakásban, Ajakbalzsamok házilag: ajakbalzsam, ajakdúsító balzsam házi receptje, Lábgomba elleni háziszerek: gyógyteák gombás betegségek ellen, házi ecsetelőszer, gombás bőrre, körmökre, gombaellenes fürdő, gomba elleni hintőpor, gomba elleni kenőcs, Kozmetikai recept-összeállítás: arckrémek, arcradír, arcfrissítő-lemosó, bőrradír, hajpakolás töredezett hajra, körömápoló krém, ránctalanító pakolások, A paprika: a paprika élettani hatásai, paprikás-hagymás zsömle, paprikás kalács, Rendhagyó lekvárok: egy kis lekvártörténet, közkívánatra rövid összefoglalás a töklekvár alapú fűszerlekvárokról, rajnavidéki vegyes gyümölcslekvár, lilahagyma-lekvár, görögdinnyehéj-lekvár, vegyes hagymalekvár, paprikalekvárok, mézes almalekvár, birsalma-szőlőlekvár, cukkínis narancslekvár, zöldparadicsom lekvár, fahéjas szederlekvár, viráglekvárok, rózsalekvár, gyermekláncfűlekvár, Puliszka: szegények eledeléből lett reformétel: puliszkatörténelem, a főtt kása, puliszka alaprecept, polenta, málé, prósza, poroja, görhe, hurkakása, puliszkatekercs, puliszkagombóc, Almabor készítése, Gyógyborok saját kezűleg: a gyógyborok története, fűszeres gyógyborok készítése: ezerjófüves, fagyöngybor, galagonyabor, hársbor, kamillás gyógybor, articsókás bor, Szőlő: a gyümölcsök királynője: őstörténete, alaktani jellemzői, szerepe a történelemben, a szőlő hatóanyagai, gyógyhatásai, receptek: narancsbőr elleni szőlős fürdő, dolma (töltike), dolmadesz, majomkoktél, szőlő almával, szuperszőlő, mustméz (pekmez), baklavák készítése, gyümölcspástétom, szőlőlében párolt körte, zöld lé (verjus), nyári frissítő, verjus sorbet, gyümölcskoktél, dijoni mustár, uborkás vinaigrette, bordói fűszerszósz, portói verjus marinád, seitan zöld lében, salsa agresto, verjus szósz, szilvanyárs ízes szósszal, középkori ragu, ropogós tofukockák, musthurka, szűzérmék vincellér módon, szőlődzsem, szőlőbefőtt, szőlőlé, szőlőlekvár, szőlőmagolaj, szőlőméz, Müzli: készítésének szempontjai, története, müzli alaprecept, kölesmüzli, Süteményöntetek egészségesen: pekmezöntet, tokaji aszús öntet, mogyorós vanília öntet, citrus szirup, karob öntet, kókusztejszín, kávéöntet, kendervaj, mustos gyümölcskocsonya, Díszít is gyógyít is az ánizsizsóp... Viráglikőrök: rózsalikőr, százszorszéplikőr, Népi receptek fejfájásra: jeges borogatás, hideg karfürdő, fehérfűz, libapimpó, malátaecet, margitvirág, hagymapakolás, citromhéj, Fogbetegségek leküzdése gyógynövényekkel: fogszuvasodás, ínygyulladás ellenszerei, Indiai különlegességek: sült lencse, parata, india kenyere, Receptpályázat: mézes-citromfüves kajszi lekvár, zelleres ketchup, ecetes zölddió, zölddió befőtt, Gyógymézek készítése házilag: fűszeres és gyógynövényes mézek, Fűszerek, gyógyító és ízesítő tápláléknövényeink: tárkony, lestyán, kakukkfű, Fűszeres teakeverékek: teakeverékek fűszerek hozzáadásával, Gyümölcssajtok: almasajt, birssajt, egressajt, körtesajt, szilvasajt, sárgabaracksajt, A franciasaláta újjászületése, Hagymaparádé: hagymaburok tea, hagyma inhalátor, mézes hagyma, hagymakoktél, hagymabor bíborban, huszárrostélyos, hagymás spenót, hagymaleves, hagymamártás, hagymás egytál, édes-savanyú hagyma, hagymáslepény, pórés virágleves, hagymás ragu, vegánragu, hagyma fehérborban, fűszeres paradicsomos hagyma, hagymás narancslekvár, hagyma bundában, hagymapástétom, hagyma fasírt, kenyérpörkölt, rántott hagyma, hagymakocsonya, Málna: nem csak a termése hasznos, málna gyógyhatásai, levelének, szárának, hajtásának hasznosítása, Egészséges nassolnivalók: olasz mártogatós kenyérhez, eper-tofu mártogatós gyümölcsökhöz, Komposztálás,kincs előállítás: komposztálás módszerei, felhasználása, története, Kövirózsák: apró ékszernövények: tartásuk, gyógyhatásaik…Citrom:citrom gyógyhatásai, citromos vaj, citromdzsem, citromzselé, citromfagylalt, citrompuncs, Házi befőzés, tartósítószerek nélkül, A füge:fügelekvár, zöldfüge cukorban, fügekompót, fügebor, Narancs: narancslekvár, almás narancslekvár, fűszeres narancslekvár, narancslé héjából, narancsszörp, narancspuncs, narancslikőr, narancsos joghurt, narancsos túrókrém, narancshab, narancszselé, narancskocsonya, Szeplőhalványítás népi receptekkel: pitypang szeplőfedő, tej-írós kozmetikum, bodzavirágos szeplőfedés, citromos szeplőhalványítás, citromos bőrtej, Tavaszváró immunerősítés: az immunrendszerre ható gyógynövények és terápiák, Aromaterápiával a tél végi depresszió ellen: hangulatjavító illóolajok, Díszítő gyógynövények kertünkben: kapor, cickafark, kamilla, izsóp, zsálya, Naptár 2009, A spenótról: parajpép, parajturmix, zúzott koktél, spenótos paprikaleves, spagettis rakott paraj, spenótos palacsinta, parajjal töltött burgonya, spenótgombóc, aromás spenótpüré, sült puliszka zöldekkel, zöld rizottó, parajos rizskarika, parajpástétom, parajos puliszkás szendvicsfalatok, Rovarriasztás növények segítségével: kámfor, szegfűszeg, cédrus, kamilla, citromfű, menta, kvasszia, borsfű, Növényi tisztítószerek a háztartásban: ecet, citromlé, kukoricakeményítő, hagyma, Vegetárius gyereknevelés: egészségügyi, morális, gazdaságossági érvek, napi étrendjavaslatok, édesítési módszerek, Interjú: eszmék és gondolatok nem csak növényevőknek…A változókor gyógynövényei, Hajápolás ecettel, olajjal: hajregenerálás tökmagolajjal, mézes-olajos kúra, ecetes öblítők, csalános öblítés, Házi-kozmetikai összeállítás a téli időszakra: mézes kézkrém, ajakbalzsam, citrus testpermet, szájfény készítése, pakolások, bőrradírok receptjei, Interjú Kőbán Ritával, Gyógyturmixok , A búzafűlé, Burgonya: a fontos néptáplálék: eredete, hatóanyagai, nyers burgonyapép, olcsó sütemény, mézes krumpliszeletek, hamis gesztenyegolyók, mákos-, vagy kendermagos krumpliszelet, édes krumplis lepények, egyszerű, gyors krumplis fánkocskák, krumplipástétom uborkával, német krumplisaláta, krumplileves, savanyú krémleves krumpliból, krumpli-krémleves alap, spenótos krémleves, krémleves sóskával, paradicsomos krémleves, fokhagymás krémleves, rósejbni, röszti, fűszeres indiai burgonya, burgonyahéj szirom, héjában sült burgonya, krumpliborzas, knédli, krumplis lángos, krumplis pogácsa, részeges krumplis pogácsa, mákos nudli, tócsni, rántott burgonya, burgonya-krokett, burgonyafasírt, vegyes bundás, bajai racsa, dödölle, burgonyás palacsinta, burgonyás szendvicskrém,Kuszkusz elkészítése, Pástétomok: szójavaj, szójapástétom, sütőtökös csicseriborsó pástétom, „humusz krém", sárgaborsó pástétom, cukorborsó pástétom, zöldséges földimogyoró pástétom, lencsepástétom, mentás rizspástétom, sültkukorica-pástétom, kölesvaj, mogyorókrém, szezámkrém-tahini, vega-pecsenyezsír, szezámkrém-halva, szezámsó-gomasio, fokhagyma pástétom, hamis májpástétom, morzsapástétom, Pástétomok gyógyfüvekből, Sóskaborbolya: gyakori közterületi bokor:borbolyacukorka, borbolyapuding, borbolyazselé, borbolya cukorban, borbolyalekvár, borbolyaszörp, borbolyalé, borbolyapuncs, borbolyaecet, Tojás helyettesítése növényi alapanyagokkal, A karácsony fűszerei: kardamom és ánizs, Kerítések, térhatárolók élőfűzből... , Végre itt a nyár: nyári aktualitású növényi olajok: sárgarépa, lenmagolaj, paprikamagolaj, feketeborsolaj, Arckrémek készítése házilag: krémalapok, illóolajos krémek különféle bőrtípusokra, alapkrém házilag, kakaóvajas arckrém, bőrnyugtató uborkás krém, arcradír, pakolás, Gyógylikőrök-, gyógyborok saját kezűleg:áfonyalikőr, benedictin likőr, borsmentalikőr, chartreuse likőr, curayao likőr, diólikőr, gyomorkeresű, angolkeserű, kakaólikőr, narancslikőr, krampampuli likőr,puncslikőr, alföldi ágyas pálinkák, áfonyabor, ürmösbor, csipkebogyóbor, forralt bor, Egészséges, érdekes almás-finomságok: eredete, gyógyhatásai, almaturmix, almapép, almakoktélok, almakrém-leves, almaleves, almamártás, almaszósz, almakocsonya, almavaj, almakrém, almás cukorrépapite, almás puding, sült alma, alma-burger, almáskáposzta, töltött alma, almás müzlitorta, Káposztafélék, egész évben: bimbóskel: leves-ízesítő, kelbimbó morzsabundában, rántott bimbó, paradicsomos bimbó, bimbófűszer, bordáskel: pakcsojkocsonya, pakcsojkompót, rakott borda, brokkoli: brokkoli roló, brokkoli omlett, brokkoli levesek, brokkoli pástétom, díszkáposzta:szivárványsaláta, korhelyleves, párolt káposzta, böjti lé, díszkáposzta batyu, fejeskáposzta: káposztasaláták, vega-székelykáposzta, , káposztás göngyöleg, káposztavagdalt, Feketegyökér: az ősz méltatlanul mellőzött zöldsége: gyógyhatásai, feketegyökér leves, párolt-, sült feketegyökér, feketegyökér lepény, rakottgyökér, Hajdina: az elfelejtett gabona: hajdina levesbetét, bográcsos pásztor hajdina, hajdina-krémleves, hajdinakása, aszalt hajdina, hajdina fasírt, Sajtok tisztán növényi alapanyagokból: tofutúró, tofusajt, gombula sajt, fűszeres növényi sajtok, Olajbogyóból rendhagyóan: olívalekvár, olajbogyós kenyér, Szőlőzselé készítése, Vanília: kedvelt íz természetesen: vaníliaesszencia, vaníliás cukor, vanília krém, és vanília likőr készítése házilag, Petrezselyem: egy íz a mindennapokból:petrezselyem főzet és fűszerolaj, termesztés, tárolás, gyógyhatás, Kertkialakítási ötletek allergiásoknak, Biohírek, rendezvények... Növényi olajok táplálkozás-élettani hatásai, Együnk-igyunk virágokat: gyűjtési szabályok, az ehető virágok bemutatása:akác, bazsalikom, feketebodza, cickafark, muskátli, csalán, dália, gyümölcsfák virágai, ibolya, kamilla, kankalin, kapor, katáng, körömvirág, lángvirág, levendula, lonc, lóhere, majoranna, mályva, menta, napraforgó, pitypang, rózsa, sásliliom, szegfű, útifű, vadárvácska, zsálya, Receptek virágokból: akácvirág köntösben, bazsalikomos tejföl, bodzavirág köntösben narancshabbal, citromillatú szőlőkocsonya, cukkini chips majorannával, töltött cukkinivirág, virágokkal fűszerezett napraforgóolaj, kamillavirágos gyümölcssaláta, muskátliskeksz, körömvirágpogácsa, mézes rózsaszörp, narancsos-kankalinos palacsinta, párolt napraforgóbimbó, szegfűszirom dzsem, szergfűszirom szósz Nyári furcsaságok: mézsörtől a pitypangborig: mézsör, házisör, pitypangbor, pitypangszirup Lecsó: a gyógyító étel az alkotórészek gyógyhatásai, receptek lecsóvariációkra:lecsóülé, gyorslecsó, cukkini-cirok lecsó, padlizsános lecsó, lecsó gabonakolbásszal, lecsó tarhonyával, lecsós lebbencs, tofus lecsó, lecsós szeitán, kókusztejszínes lecsó, tahinis lecsó, lecsó vegitejföllel, puliszkás lecsó, Tökjó tökfélék: a különböző tökfélék bemutatása, receptek: töksaláta, cukkinisaláta fokhagymával, kovászolt tök, tökvirág saláta, istengyalulta tökleves, patisszonpaprikás, úritök felfújt, tökpörkölt, kolbásszal töltött kolbásztök, töltött tökbimbó pongyolában, tökös kölesfasírt, tökboglya, csillagtök pecsenye, reformpalacsinta, tölfasírt-lepény, tökmagpogácsa, tökpite, Ismert növényekből különös ételek: vega tócsni, zöldséges tofui fasírt, hagymás szeitán, kölesleves, Növényi pástétomok házilag: diós-mogyorós pástétom, bazsalikomos pástétom, lecsós pástétom, dijoni pástétom, szójavaj Chipsek-nem a bolti polcról: burgonyachips, céklachips, banánchips, répasült, Desszertek: növényekből, mindenkinek: bundázott zöldségek, gyümölcsök, frissítő banán, sült banán, ánizsos dió, almás dió, mogyorókrém, aszalt golyó, köles csemege, Házireceptek leégésre, sérülésekre napégésre gyógyfüves pakolás, gyógyföldes fürdő, agyagpakolás, túrópakolás sérülésekre, rándulásokra, ecetes agyag zúzódásokra Idegesség, álmatlanság ellen, a növények segítségével: gyógytea keverékek, fürdők és egyéb házipraktikák bemutatása Kertművelés vegyszer nélkül: biotippek a nyári időszakra: vetőmagvak kamillás fertőtlenítése, földibolhaűzés növényekkel, levéltetvek elleni növényi levek készítése, hernyófogó öv, gyógyfűlevek gombás-, és baktériumos betegségekre, virágok illat és színélénkítése... Aloe Vera otthoni nevelése és feldolgozása, Kanálfilter készítése, Különlegességek fenyőből: fenyőszörp, fenyőlekvár, fenyőlikőr receptjei, Csalánból készül: hajöblítő, hajecet, csalánbor, csalánleves, csalánfőzelék, csalánfasírt, csalánkocsonya, csalánpuding, zöldtészta, csalánpalacsinta, Torma: a gyógyító zöldség: tormabor, tormapép, tormapor, tormakrém, tormaleves, tormalevél főzelék, Ehető kaktuszok, Húsvéti ételek hús nélkül: tofusonka, hamistojás és társaik, A bíbor kasvirágról, A fagyöngy gyógyhatásai, Rizs-kicsit másképp, A gyömbérről, Szegény ember burgonyája: a csicsóka, Csombor: a magyar bors, Szájvizek: növényekből házilag, Növényekkel ápolt szép haj: gyógynövényes samponok, öblítők házireceptjei, Talajtakarás a kertben, Mikroalga, Gyógynövényes illatpasztilla, Fürdőtabletta készítése, Gyógynövényes álompárnák készítése, Fűszeres borok házilag, Szelídgesztenye a zord téli napokra (sült gesztenye, párolt gesztenye, zöld teában főtt gesztenye, gesztenyeleves, gesztenyekompót, gesztenye-krémleves, gesztimassza), A nyersen ehetetlen birsalma (birsalmasajt, birsalmapüré, birsalmakocsonya), A cirokról (édes cirokkása, cirokpite, ciroklepény), Különlegességek dióból (diófasírt, burgonyás-diós fasírt, diólepény, dióleves, diósaláta, diósült, diótej, pörkölt dió), A datolyapálmáról, Vércsoport diéta, Téli ízek (kölespuding, gyömbérital, búzás bableves, reform rakottkáposzta), A sütőtökről (nagydobosi sütőtökleves, sütőtökpüré-leves, sütőtökpüré-burgonyával, sülttök, sült-tökcsemege, sütőtök almával, sütőtökkrém, sütőtöklepény, sütőtök befőtt, sütőtöklekvár, sütőtök ivólé, sütőtökital, hamis marcipán, hamis ananászbefőtt), Érdekességek a banánról (banános almacsoda, bundás banán, banánlikőr), Megfázás elleni háziszerek (gyümölcselixír, malátaecet, zabtea), A táplálkozási rendszerekről (makrobiotikus, lakto-ovo vegetáriánus, vegan...), Tojás-, és állati alapanyagok helyettesítése növényekkel... Gabona-, és szójakolbászok receptjei (gabonakolbász, szójakolbász, vega májashurka, szójatepertő, vegipecsenye, tofutepertő), Töklekvárból készíthető fűszerlekvárok, alternatív édesítőnövények (jázminpakóca, édesgyökér), Aszalás, Gyerekteák, Homoktövis-receptek (homoktövis velő, lekvár, mártás, kocsonya), Citrom-receptek, Növényi ázaléklevek (almahéj ital, barackhéj ital, erdőlelke ital), Ehető levélnyelek, Bio-tisztítószerek receptjei, Arckozmetikumok házireceptjei (arckrémek, arcvizek, lemosók), Fürdőzsák, Porpourri, Tisztító gyógykúrák (eukaliptusz kúra, szódabikarbóna kúra, fahéjolaj kúra, burgonyalé és grapefruit kúra) stb... Virágitalok (violaital, ibolyaecet, bodzapezsgő, akácital, hársital, levendulaital, bársonyvirágital, csalánvirág ital, kakukkfű ital, muskátliital, rózsasziromszörp, kapovirág üdítő, borleves zsályavirággal), Az árpáról (árpafasírt, árpasajt, árpatej, árpavíz, tavaszi árpanyákleves, árpakása, napkenyér, Zöldségszobrászat, Nyári ízek, Hres vegek mondásai, Reggeli italok, kávépótlók, (karob, cikória, malátakávé, maltóz szirup, makk kávé, amarant kávé, fügekávé, Gyümölcsök különleges konyhatechnikai eljárásai (főzés, abálás, beforralás, gőzölés, párolás, grillezés, sütés, pürésítés, karamellizálás, kandírozás, glazúrozás, aszalás, bundázás, alkoholos tartósítás), Fagylaltkészítés házilag, A fekete bodza, Hűsítő italok, Hideg levesek, Láb-és körömápolási recepttár (izzadáscsökkentőtofutapasz, izsópfürdő, körömgomba elleni szerek, szemölcsírtás,körömgyulladást megszüntető házipraktikák), Kézápolási receptek (krém házilag száraz bőrre, mézes krém, bőrpuhító rózsából, kéztisztító gyógynövényes háziszerek)... Parfümkészítés házilag, Húspótlók növényekből (búzahús-seitan készítése), Tavaszi léböjtkúra (gabonaleves, zableves, LÉP-ital, „zöld-vér”, zöldséglevek, májtisztító teakeverék, vese-tisztítóteakeverék), Növényi tejek, tejfölök (amarant tej készítése, szójatej készítése, növényi tejföl készítése, szójatúró-tofu készítése), Gyógynövényes tészták (tésztagyúrás, tésztaízesítés gyógyfüvekkel), Ehető virágok, A saláta (saláta tejnedv tinktúra), Éltető étkek, Négymagvas kenyér, A sokoldalú kender, Medvehagyma variációk( medvehagyma kivonat, planta tea, kenderes medvehagyma-krémleves, medvehagymás tönkölypogácsa, medvehagymás csalánfasírt, medvehagymás spenót, vegipecsenye, medvehagymás palacsinta, medvehagymás kenderpástétom), Fűszerek tartósítása (szárítás, sózás, fagyasztás), Pesto, Zakuszka, Ljutenyica, Kakaó, Kávé, Gyógynövények korunk aktuális problémáira (alkoholizmus elleni gyógytea, dohányzás elleni gyógytea) Recepttár, Csíramálé, Ehető algák, Testfestés hennával, Gyógyító méhészeti termékek, Száraz gyümölcsök, Kenyérgabonák, Kenyérsütés titkai, Vegetarizmus, Növényi pástétomok, Őszi-téli gyógyteakeverékek, Növényi rekorderek, Bútorápolás, Faültetési egyszeregy, Bambuszok a kertben, Idős fák ifjítása, Különleges receptek: Fenyőcsúcs-zselé, Mandulatej, Galangapép, Fenyőgyanta tej, Kandírozott kék ibolya, Pitypangméz, Csalánsör, Almatea, Feketeáfonya-tea, Őszi tea, Körtetea, Köhögéscsillaptó ital, Sárgarépalé, Gyógynövényes sajt, Virágcserépkenyér, Aloézselé, Hajdinakrém, Körömvirágkrém, Rózsakenőcs, Gyógynövényes hintőpor, Gyógyfüves-zablisztes fürdő, Arctisztító tej, Gyógynövényes parfüm, -szappan, -sampon, Mentás pakolás, Ránctalanító szemzselé, Narancsos ajakír, Illatos bőrradír, Izomlazító balzsam, Pástétomok húsmentesen: csicseriborsó-krém, diós-sajtos szendvicskrém, sárgarépa pástétom, köleskörözött, lencsepástétom... Vágott virágok tartósságának növelése: sok ötlettel, Konyhai fantáziák: gombakolbász, répalekvár és társaik, Együnk-igyunk rózsát - különleges receptek rózsákból, Időjósnövények: csak a jelzéseiket kell figyelnünk, Gyógyhatású üdítőitalok készítése házilag, Saláták, főzelékek vad növényekből, Légkondícionáló növények lakásunkban, Gyümölcsbor-házisör-fűszervajak, Otthon elkészíthető kozmetikumok, Görögdinnyéből mazsola, Teafőzeléktől a pótteákig, Csírazöldségek otthoni nevelése stb... herbácio magazin lap cikkek mennyit spórolhatok Népigyógyászat természetgyógyászat növényi receptek ősi gyógymódok kattintson ide gyula magánszállás apartman olcsó herbácio magazin lap cikkek mennyit spórolhatok Népigyógyászat természetgyógyászat növényi receptek ősi gyógymódok kattintson ide gyula magánszállás apartman olcsó herbácio magazin lap cikkek mennyit spórolhatok Népigyógyászat természetgyógyászat növényi receptek ősi gyógymódok kattintson ide gyula magánszállás apartman olcsó herbácio magazin lap cikkek mennyit spórolhatok Népigyógyászat természetgyógyászat növényi receptek ősi gyógymódok kattintson ide gyula magánszállás apartman olcsó herbácio magazin lap cikkek mennyit spórolhatok Népigyógyászat természetgyógyászat növényi receptek ősi gyógymódok kattintson ide gyula magánszállás apartman olcsó herbácio magazin lap cikkek mennyit spórolhatok Népigyógyászat természetgyógyászat növényi receptek ősi gyógymódok kattintson ide gyula magánszállás apartman olcsó