header

Enzimtáplálkozás

Herbáció
Dr. Edward Howell az enzimek egészségmegőrző és az életet meghosszabbító tulajdonságairól írt könyvet, amely legjelentősebb táplálkozástudományi felfedezés korunk egészségügyi válságára. Megfejti a táplálékenzimnek a táplálkozásban és az emberek egészségében betöltött szerepének lényegét. Akinek konyhakertje van, az sokkal könnyebben tud jó minőségű, enzimekben gazdag nyers ételekhez jutni. Hogy ez miért fontos?
Attachment Image

ENZIMEK A SZERVEZETÜNKBEN

Az enzimek nemcsak kémiai, hanem biológiai szinten is működnek, ám a tu­domány nem képes a biológiai vagy életenergiánkat mérni, vagy szintetizálni. Éppen ez a biológiai erő az enzimek lényege, amelyet különféle elnevezések­kel, mint pl. életenergia, életerő, életelv, vitalitás, vitális erő vagy idegi energia próbáltak körülírni.

Az enzimek rejtélyes valójáról ma is csak azt mondhatjuk, hogy az enzimek első megjelenése elválaszthatatlanul összekapcsolódik az élet megjelenésével. A természetben végbement folyamat nem ismételhető meg, mivel az több milliárd évig tartott. Enzimreakciók rendszerezett integrált sorozata vagyunk.

Tudatában kell lennünk, hogy minden életjelenségünkhöz, amikor lélegzünk, eszünk, alszunk, dolgozunk, sőt gondolkozunk, több ezer anyagcsere feladat kapcsolható, ami az enzimektől függ. Az élő testnek nap, mint nap annyi enzi­met kell előállítani, amennyit a szervezet felhasznál. Az elhasznált részeket a szervezet leépíti, kiüríti. Mindez a laboratóriumi leleten követhető.

A természet a nyers élelmet a megfelelő fajtájú és arányú táplálékenzimekkel látta el ahhoz, hogy az adott táplálékot akár az ember testén belül, akár azon kívül lebontsák. Ismert, hogy csírázáskor fokozódik az enzimtevékenység.

FŐZÉSSEL ELVESZNEK AZ ENZIMEK

Az enzimtáplálkozás rámutat arra a tényre, hogy születésünkkor mindannyian egy korlátozott mennyiségű test-enzim-energiával jövünk a világra. Ennek az alkotórésznek ki kell tartania életünk végéig. Enzim energiánk nagy részét tudat­lanul pazaroljuk azzal a szokással, hogy az ételt megfőzzük, vagy feldolgozva esszük. Az alkohol, a kábítószerek és egészségtelen ételek elfogyasztása na­gyon sok enzimet von el a szervezetünkből.

A gyakori megfázás, lázas betegség és a szélsőséges hőmérsékleti különbség, vagy tartós megerőltető sport, munka apasztják a szervezet enzim készletét. A legyengült enzimhiányos szervezet a rák, az elhízás, a szívbetegségek és egyéb degeneratív elváltozások elsődleges kiváltójává válik.

Az emberiség testi nyavalyáinak egyetlen végzetes technológia az oka, és az a

főzés. A tartósan 48 fok feletti hőmérséklet megöli az enzimeket. Tehát a szoká­sos főzési hőmérséklet az élelemben található enzimek 100 %-át megsemmisíti, aminek eredménye egy teljesen enzimhiányos étel, ez teszi ki a mai enzimsze­gény étrendünk túlnyomó részét. Így a majdnem teljes egészében főtt ételekből álló étrend megemésztéséhez, saját szervezetünkből nagy mennyiségű enzimet kivonunk, - azaz enzimpotenciálunkat, enzimkészletünket csökkentjük.

Belátható, hogy egy középkorú ember anyagcseréje enzimhiányossá válik. Sajnálatos módon a mirigyek és főbb szervek, ideértve az agyat is, szenvedik meg leginkább az anyagcseréhez szükséges enzimkészlet természetellenes túlterhelését. Például a hasnyálmirigy annak érdekében, hogy elegendő nedvet tudjon termelni, megduzzad.

Más mirigyek abnormálisan igazodnak megnövekedett feladatukhoz, a teljes egészében főtt és túlfinomított élelmiszerekből álló étrend következtében.

Az enzimek az élő anyag alkotó elemei. Az evolúciós fejlődés évmilliói alatt az ál­latvilág megszámlálhatatlan ága tette az enzimeket tápláléka integráns részévé. Mivel ez sok százmillió éven át így ment, érthetetlen és veszélyes, hogy a mai ember ilyen hirtelen veszélyes lépést tett az enzimek figyelmen kívül hagyására, hogy kiiktatta étrendjéből az enzimek százait. Újra kell tanuljuk, hogy a táp­lálékenzimek életünk részei. Az enzimek nem bírják az erős fényt, a nyomást és a hőt...

ÉLELEMBEN REJLŐ TERMÉSZETES ELEMEK

Az ember, mint a nyers élelem és az enzimek ősi fogyasztójából a modern, főtt és enzimhiányos étrenden élő teremtménnyé vált. A rák, szívbetegségek a felborult anyagcsere következményei, amelynek egyik rejtett oka az élelemben lévő enzimek hiánya. Az étel bárminemű hőkezelése a konyhában, elpusztítja az enzimeket.

A lassú, vagy gyors sütés a sütőben, a lassú, vagy gyors forralás, zsiradékban sütés, lobogó forró víz, 100 fokos vízben főzés, olajban sütés, ami több mint 100 fok, - a fehérjék is károsodnak -, sütőben sütés 150-200 fokon - mind pusztítja az enzimeket. Mivel a konzerválás magas hőmérsékleten történik, az enzimek elpusztulnak a tartósítás során is. A főzés az endokrin láncot stimulálja.

Összegzésképpen megállapítható, hogy az enzimek fehérjéből állnak, amelyek “életenergia faktorokkal” vannak feltöltve.

Ahhoz, hogy a táplálékból enzimekhez jussunk, nyers élelmet kell fogyasztanunk. Minden élethez, legyen az növény vagy állat, enzimek meglétére van szükség. Ezek tehát minden nyers állapotú növényben és állatban jelen vannak. Az olyan nyers táplálékon élő állatok, mint a szarvasmarha vagy a juh, jól el vannak har­mad akkora hasnyálmiriggyel, mint az ember (a testsúly százalékában mérve). A laboratóriumban szokásos hőkezelt és enzimhiányos tápon tartott kísérleti egerek hasnyálmirigye kétszer-háromszor akkora, mint a vadon élő társaiké. Kérődzőknél a négy gyomor közül, csak a legkisebb választ ki enzimeket, a másik háromban, elő-gyomrokban nincsenek saját enzimek, hanem ott az élelemben megtalálható enzimek emésztenek. Az embereknél, ha akut bélelzáródás követ­kezik be, 3-5 napon belül beáll a halál. A mai ember emésztőrendszere nagyon nagy terhet ró az enzimpotenciálra. E területen az ember külön osztályt alkot a természet összes vadon élő teremtményével szemben. Csak az ember él enzimhiányos táplálékon. A kérődzök elő-gyomrában élő véglények enzimeket termelnek, – amely aztán a gazdaállat negyedik gyomrába kerülve tápanyag­ként is megemésztődik.

AZ EMBER TÁPLÁLÉKENZIMES EMÉSZTÉSE

Ha enzimet tartalmazó nyers ételt eszünk, a jó rágás során a nyers ételek fehér­jéjének, szénhidrátjának és zsírjának az emésztése a szájban megkezdődik, a növény sejtfala megtörik, és táplálékenzimjei felszabadulnak.

Az emésztőenzimek adaptív kiválasztásának törvénye szerint a szervezet nagy becsben tartja az enzimeket, és nem termel belőlük többet, mint amennyi a fela­dathoz szükséges.

Ha az étel egy részét már a benne található enzimek megemésztik, a test kevésbé koncentrált emésztőenzimeket állít elő. Ha az emberi szervezet enzimpoten­ciáljának óriási részét emésztőenzimek előállítására kell fordítania, az egész test egészségét veszélybe sodorja, kevesebb anyagcsere enzimet tud előállítani.

A főtt, enzimhiányos étel megül a gyomrunk táplálékenzimes részén. Itt van szerepe a megfelelő emésztőenzim pótlékoknak, kiegészítőknek.Az emésztőenzimek adaptív kiválasztásának törvénye szerint akármennyi emésztést is végeznek az enzim pótlók, a test enzimjeinek kevesebb munkát kell elvégezni, vagy kevesebb fogy el az enzimpotenciálból.

Az enzimtáplálkozás lényege az, hogy a nyers étel fogyasztásakor a szervezet kevesebb enzimet bocsát ki. Ilyenkor a táplálékenzimek kifejthetik a gyomor táplálék-enzimes részében az emésztés nagyobb részét. A nyers étel mege­mésztése hosszabb időt vesz igénybe.

Az étrend tartalmazzon táplálékenzimet, hogy se enzimhiány, se enzimes alultápláltság ne gyűrje le a szervezet egészségét.

A betegségek második és egyben közismertebb okai mint pl. a karcinogének, baktériumok, élelmiszeradalék anyagok, dohányfüst, káros sugárzások csak ak­kor lépnek támadásba, ha az első ok már bekövetkezett.

A valódi ok, hogy az egész szervezet sok milliárd sejtjeinek enzimpotenciálja kimerül, a természetellenesen túlfeszített emésztőnedv termelés miatt.

Az ember enzimjei időskorban legyengülnek, kimerülnek. Az ember nyálá­ban bőven van enzim, ptialin - főleg élete teljében. Az amiláz vagy ptialin a kor előrehaladtával csökken. Az ország lakosságának egészségi állapota Európai viszonylatban is kiemelkedően rossz. Az egészségügyre illetve betegségügyre fordított költségek, valamint a gyógyszertárak hihetetlen választéka is zsákutcá­ba jutott.

Az enzimkészletünket rendszeresen fel kell tölteni. Ha az enzimpotenciál egy bi­zonyos határon túl kimerül, az élet megszakad. Az enzimpotenciál ereje nemcsak az élethossz kiterjedésére utal, de a szervezet hatékony egészségi állapotának fenntartására, a betegségek elkerülésére, leküzdésére is rámutat. Az élet az enz­imek szabályos működése. Az élet egy enzim folyamat. Az enzimek életünk leg­sérülékenyebb, legértékesebb része (elemei). A saját endogén (belső) enzimek mindig is az élelemben lévő exogén (külső) enzimektől kapták a segítséget a betegségeket okozó folyamatok megfékezésére.

Illatos gyógyvizek! Katt ide: https://herbacio.hu/cikkek/az-illatos-gyogyvizek
Masszázsolaj receptek! Katt ide: https://herbacio.hu/cikkek/masszazsolaj-receptek

A Kauten Mihály Etnobotanikai-, és Népigyógyászati Közhasznú Alapítvány (Herbáció magazoin) fő célja néprajzi adatok gyűjtése a világ különböző tájain élő, és ezelőtt élt népcsoportoknak a különleges-, és gyógyászati célú növényi eredetű anyagok felhasználásával kapcsolatban. A Herbáció népigyógyászati receptmagazin kiadójaként olyan gyógyreceptek, növényi alapú különleges ételek, italok, kozmetikumok, tartósítási technikák ma már a feledés homályába vesző ismereteit kutatjuk, gyűjtjük össze és tesszük közkinccsé, mely a ma embere számára is érdekes és hasznos lehet. Eddigi munkánk gyümölcse alapítványunk lapjában a Herbáció népigyógyászati receptmagazinban olvasható, mely immár kilencedik éve kapható országszerte az újságárusoknál. Lapunk minden számában 40-60 recept található, ezek természetgyógyászati receptek, gyógyteák, fűszerkeverékek, kozmetikumok elkészítéséről szólnak. Tehát ismert növényekből, gyógynövényekből és vadnövényekből készíthető dolgokról talál olvasnivalót lapunkban az érdeklődő.Célunk az egészséges életmód terjesztése, a gyógynövények, gyógyteák, különféle lekvár, szörp és más tartósítási technikák megismertetése. További célunk az egészséges életmóddal, a növényi alapú reformtáplálkozással, biotermesztéssel kapcsolatos ismeretterjesztés. Ugyancsak célunk természet-, és környezetvédelemmel kapcsolatos programok szervezése, az ezzel kapcsolatos ismeretterjesztés internetes és nyomtatott kiadványokkal. Kutatásokat végzünk vadon élő, ökonóm-, és etnobotanikai szempontból jelentős növények kertészeti termesztésbe vonásának lehetőségeiről, különös tekintettel a gyógy-célú és fűszerezésre használható növényekkel kapcsolatban. A Herbáció Népigyógyászati receptmagazinban eddig sok mindenről volt szó, több, mint kétezer különleges receptet mutattunk be olvasóinknak, íme egy kis ömlesztett ízelítő az érdeklődőknek: Dinnyék, a nyár gyümölcsei: dinnyehéj eltevés, görögdinnye cukorban, ecetes apródinnye, görögdinnye befőtt, ecetes sárgadinnye, cukorban eltett sárgadinnye, rumos dinnye, narancsos dinnyelekvár, dinnyedzsem, sárgadinnye íz..., Cseresznyéből készül: ecetes cseresznye, cseresznye íz, cseresznye dzsem, cseresznye nyersen eltéve, cseresznye saját levében eltéve, szódavizes cseresznyebefőtt, ecetes-pácleves cseresznye, rumos cseresznye..., Házi müzliszelet készítése..., A frissítő citrom: citromdzsem, citromszörp..., Gyümölcskocsonyák, gyümölcssajtokk receptjei: almakocsonya, almasajt, birsalmasajt, diós mézsajt, körtesajt, őszibaracksajt, mustban főtt birsalmasajt, pezsgős őszibarackzselé, paradicsom kocsonya, ribizke és málnakocsonya, vegyes gyümölcssajt..., A piros bogyósokról... Különleges szörpök készítése: alkoholos narancsszörp, almaszörp, csipkebogyószörp, egres szörp, must konzerválása, málnaszörp, nararancshéj szörp meggyszörp, barackszörpök, bodzaszirup, bodzavirág bor, bodzaecet..., Tökből különlegeset: mustan főtt tök, sütőtökbefőtt, ecetes tök, fűszeres tök, gőzölt tök, tök cukorban, sós tök, tök uborkaként eltéve..., A zamatos turblya..., Nyolc-gyógynövényes hajszesz házilag..., A probiotikumokról.., Klorofillos zöld italok.., Gyógybólé.., A körömvirág gyófyhatása, körömvirágos arclemosó..., Spárga, a királyi zöldség: története, spárgavagdalt, indiai bundázot zöldség.., Arckozmetikai megoldások: ráncok és pattanások ellen,, (újabb arckrém és arclemosó receptek, ránctalanító pakolások: tojásos pakolás, paradicsomos pakolás, tejfölös-élesztos pakolás, epres pakolás, feszesítő pakolás, szilva maszk, mézes pakolás, uborkapakolás, búza-méz pakolás, szőlőpakolás, bőrradírok: arcra, testre, kávés bőrradír, pattanás elleni pakolások, hidratáló maszk, teás maszk), Sárgarépa összeálltás (hatóanyagai, gyógyhatásai, sárgarépalé, sárgarépás almalé, káposztás sárgarépalé, cékla-sárgarépa tisztító ital, kalciumbomba koktél, tisztító koktél, vega koktél, tavaszi tonik, zöldségkoktél, hajnövesztő koktél, ásványianyag tonik, lucerna expressz, szemterápia expressz, saláták: répa-alma saláta, narancssárga spagetti lilakáposztával, majonézes zöldségsaláta, frissítő reteksaláta, ketchupos sárgarépasaláta, búzás vitaminsaláta, céklássaláta, babsaláta, ananászos répasaláta, joghurtos répasaláta, vitaminos rizssaláta, indiai saláta levesek: marokkói répaleves, dán kapros répaleves, hideg zöldségleves, magyaros gombaleves, magyaros zöldségleves, vegyes zöldségleves, római rizsleves, skót árpaleves, főzelékek: sárgarépa főzelékek, fi nomfőzelék, Simpozion, répavagdalt, zöldségvagdalt, zöldségfasírt, rántott zöldségek, gabonafasírt répával, egyebek: sárgarépás szendvicskrém, zöldséges kölespogácsa, Mi készülhet vadon termő zöldségekből: tavaszi fűszersaláta, főzelék vad növényekből, fűszeres leves, vad növényekből, fűszernövényes krém, fűszeres túrókrém, tavaszi vitaminbomba, zöldmártás…a tavasszal vadon fellelhető leggyakoribb ehető növények bemutatása: turbolya, salátaboglárka, zsázsa, pitypang, tyúkhúr, cickafark, nyírfa, pásztortáska…), Nátha, megfázás elleni népi praktikák (orrdugulás elleni kúrák, mellkasi bedörzsölők, köptetők, növényi köhögéscsillapítók, lázcsillapító hatású növények, nyálkabevonók, és minden, ami meghűlés esetén a segítségünkre lehet), Amit a borkőről tudni érdemes (Mi a borkő, a borkő gyógyászati célú hasznosítása, borkőkúra, borkőleves…), Népigyógyászati receptpályázatunk díjazottjai (medvehagyma pesto, szicíliai tészta, káposztasaláta variációk, almával sült tofu, burgonyás gabonakolbász pogácsa, shitake gombás búzahús sztroganoff-módra, hagymás padlizsánkrém, tönkölykeksz, zabpehelyszelet, banános morzsatorta, fahéjas-mézes keksz, köménylikőr, gyomorkeresű, csipkebogyós bor, wermouth házilag), Az orbáncfűről, Kozmetikumok házilag - recept összeállítás: Dezodorok házilag hársvirág dezodor, zsályás dezodor, rozmaringos dezodor, Arckozmetikumok házilag borotválkozás utáni arcvíz, házi arcpúder, muskátli-leveles sminklemosó, aloés arctisztító, gyermekláncfüves arctonik, Szappanhabkrém: egy ápoló hatású kézmosó krém, szappanhabkrém alaprecept, kamillás szappanhabkrém, Fogápoló háziszerek növényi fogpor házilag, epres fogpaszta, gyógynövényes szájvíz, Maszázsolajok és tuskrémek testápoló vegyes masszázsolaj, gyógynövényes masszázsolaj, tuskrém, Mosódió: tökéletes tisztaság mérgek nélkül: hajsampon mosódióból, kutyasampon mosódióból, mosódió-oldat szobanövények lemosásához, mosószeroldat és mosogatószer készítése mosódióból, felmosó szer, Az étkezési keményítő: amit a keményítőről tudni érdemes, felhasználása sütéshez, főzéshez, keverési arányok, gyártása és házi készítése, Gyümölcsraktár a kamrapolcon: aszalt gyümölcsök és gyógyhatásaik: körte, mangó, sárgabarack, szilva, áfonya, őszibarack, banán, datolya, füge, mazsola, meggy, receptek: tönkölybúza aszalt gyümölccsel, téli teák, A feketedió: gyógyhatásai, felhasználása, Mazsola és aszúszemek: mazsolakivonat, mazsolabor, reggeli kukoricatorta, gyümölcsös tallér vanília sziruppal, angol mazsolás sütemény, kapatos kapucinus, szőlős párna, kamelin szósz, Az aszúról: aszú-krémleves receptek, lilahagyma lekvár aszúval, aszúkocsonya, Séta az őszi-téli erdőben: kökény, naspolya, berkenye, gyepűrózsa, A maté és rooibos teák: a maté és rooibos története, gyógyhatása, felhasználása, Fűszernövények a lakásban, Ajakbalzsamok házilag: ajakbalzsam, ajakdúsító balzsam házi receptje, Lábgomba elleni háziszerek: gyógyteák gombás betegségek ellen, házi ecsetelőszer, gombás bőrre, körmökre, gombaellenes fürdő, gomba elleni hintőpor, gomba elleni kenőcs, Kozmetikai recept-összeállítás: arckrémek, arcradír, arcfrissítő-lemosó, bőrradír, hajpakolás töredezett hajra, körömápoló krém, ránctalanító pakolások, A paprika: a paprika élettani hatásai, paprikás-hagymás zsömle, paprikás kalács, Rendhagyó lekvárok: egy kis lekvártörténet, közkívánatra rövid összefoglalás a töklekvár alapú fűszerlekvárokról, rajnavidéki vegyes gyümölcslekvár, lilahagyma-lekvár, görögdinnyehéj-lekvár, vegyes hagymalekvár, paprikalekvárok, mézes almalekvár, birsalma-szőlőlekvár, cukkínis narancslekvár, zöldparadicsom lekvár, fahéjas szederlekvár, viráglekvárok, rózsalekvár, gyermekláncfűlekvár, Puliszka: szegények eledeléből lett reformétel: puliszkatörténelem, a főtt kása, puliszka alaprecept, polenta, málé, prósza, poroja, görhe, hurkakása, puliszkatekercs, puliszkagombóc, Almabor készítése, Gyógyborok saját kezűleg: a gyógyborok története, fűszeres gyógyborok készítése: ezerjófüves, fagyöngybor, galagonyabor, hársbor, kamillás gyógybor, articsókás bor, Szőlő: a gyümölcsök királynője: őstörténete, alaktani jellemzői, szerepe a történelemben, a szőlő hatóanyagai, gyógyhatásai, receptek: narancsbőr elleni szőlős fürdő, dolma (töltike), dolmadesz, majomkoktél, szőlő almával, szuperszőlő, mustméz (pekmez), baklavák készítése, gyümölcspástétom, szőlőlében párolt körte, zöld lé (verjus), nyári frissítő, verjus sorbet, gyümölcskoktél, dijoni mustár, uborkás vinaigrette, bordói fűszerszósz, portói verjus marinád, seitan zöld lében, salsa agresto, verjus szósz, szilvanyárs ízes szósszal, középkori ragu, ropogós tofukockák, musthurka, szűzérmék vincellér módon, szőlődzsem, szőlőbefőtt, szőlőlé, szőlőlekvár, szőlőmagolaj, szőlőméz, Müzli: készítésének szempontjai, története, müzli alaprecept, kölesmüzli, Süteményöntetek egészségesen: pekmezöntet, tokaji aszús öntet, mogyorós vanília öntet, citrus szirup, karob öntet, kókusztejszín, kávéöntet, kendervaj, mustos gyümölcskocsonya, Díszít is gyógyít is az ánizsizsóp... Viráglikőrök: rózsalikőr, százszorszéplikőr, Népi receptek fejfájásra: jeges borogatás, hideg karfürdő, fehérfűz, libapimpó, malátaecet, margitvirág, hagymapakolás, citromhéj, Fogbetegségek leküzdése gyógynövényekkel: fogszuvasodás, ínygyulladás ellenszerei, Indiai különlegességek: sült lencse, parata, india kenyere, Receptpályázat: mézes-citromfüves kajszi lekvár, zelleres ketchup, ecetes zölddió, zölddió befőtt, Gyógymézek készítése házilag: fűszeres és gyógynövényes mézek, Fűszerek, gyógyító és ízesítő tápláléknövényeink: tárkony, lestyán, kakukkfű, Fűszeres teakeverékek: teakeverékek fűszerek hozzáadásával, Gyümölcssajtok: almasajt, birssajt, egressajt, körtesajt, szilvasajt, sárgabaracksajt, A franciasaláta újjászületése, Hagymaparádé: hagymaburok tea, hagyma inhalátor, mézes hagyma, hagymakoktél, hagymabor bíborban, huszárrostélyos, hagymás spenót, hagymaleves, hagymamártás, hagymás egytál, édes-savanyú hagyma, hagymáslepény, pórés virágleves, hagymás ragu, vegánragu, hagyma fehérborban, fűszeres paradicsomos hagyma, hagymás narancslekvár, hagyma bundában, hagymapástétom, hagyma fasírt, kenyérpörkölt, rántott hagyma, hagymakocsonya, Málna: nem csak a termése hasznos, málna gyógyhatásai, levelének, szárának, hajtásának hasznosítása, Egészséges nassolnivalók: olasz mártogatós kenyérhez, eper-tofu mártogatós gyümölcsökhöz, Komposztálás,kincs előállítás: komposztálás módszerei, felhasználása, története, Kövirózsák: apró ékszernövények: tartásuk, gyógyhatásaik…Citrom:citrom gyógyhatásai, citromos vaj, citromdzsem, citromzselé, citromfagylalt, citrompuncs, Házi befőzés, tartósítószerek nélkül, A füge:fügelekvár, zöldfüge cukorban, fügekompót, fügebor, Narancs: narancslekvár, almás narancslekvár, fűszeres narancslekvár, narancslé héjából, narancsszörp, narancspuncs, narancslikőr, narancsos joghurt, narancsos túrókrém, narancshab, narancszselé, narancskocsonya, Szeplőhalványítás népi receptekkel: pitypang szeplőfedő, tej-írós kozmetikum, bodzavirágos szeplőfedés, citromos szeplőhalványítás, citromos bőrtej, Tavaszváró immunerősítés: az immunrendszerre ható gyógynövények és terápiák, Aromaterápiával a tél végi depresszió ellen: hangulatjavító illóolajok, Díszítő gyógynövények kertünkben: kapor, cickafark, kamilla, izsóp, zsálya, Naptár 2009, A spenótról: parajpép, parajturmix, zúzott koktél, spenótos paprikaleves, spagettis rakott paraj, spenótos palacsinta, parajjal töltött burgonya, spenótgombóc, aromás spenótpüré, sült puliszka zöldekkel, zöld rizottó, parajos rizskarika, parajpástétom, parajos puliszkás szendvicsfalatok, Rovarriasztás növények segítségével: kámfor, szegfűszeg, cédrus, kamilla, citromfű, menta, kvasszia, borsfű, Növényi tisztítószerek a háztartásban: ecet, citromlé, kukoricakeményítő, hagyma, Vegetárius gyereknevelés: egészségügyi, morális, gazdaságossági érvek, napi étrendjavaslatok, édesítési módszerek, Interjú: eszmék és gondolatok nem csak növényevőknek…A változókor gyógynövényei, Hajápolás ecettel, olajjal: hajregenerálás tökmagolajjal, mézes-olajos kúra, ecetes öblítők, csalános öblítés, Házi-kozmetikai összeállítás a téli időszakra: mézes kézkrém, ajakbalzsam, citrus testpermet, szájfény készítése, pakolások, bőrradírok receptjei, Interjú Kőbán Ritával, Gyógyturmixok , A búzafűlé, Burgonya: a fontos néptáplálék: eredete, hatóanyagai, nyers burgonyapép, olcsó sütemény, mézes krumpliszeletek, hamis gesztenyegolyók, mákos-, vagy kendermagos krumpliszelet, édes krumplis lepények, egyszerű, gyors krumplis fánkocskák, krumplipástétom uborkával, német krumplisaláta, krumplileves, savanyú krémleves krumpliból, krumpli-krémleves alap, spenótos krémleves, krémleves sóskával, paradicsomos krémleves, fokhagymás krémleves, rósejbni, röszti, fűszeres indiai burgonya, burgonyahéj szirom, héjában sült burgonya, krumpliborzas, knédli, krumplis lángos, krumplis pogácsa, részeges krumplis pogácsa, mákos nudli, tócsni, rántott burgonya, burgonya-krokett, burgonyafasírt, vegyes bundás, bajai racsa, dödölle, burgonyás palacsinta, burgonyás szendvicskrém,Kuszkusz elkészítése, Pástétomok: szójavaj, szójapástétom, sütőtökös csicseriborsó pástétom, „humusz krém", sárgaborsó pástétom, cukorborsó pástétom, zöldséges földimogyoró pástétom, lencsepástétom, mentás rizspástétom, sültkukorica-pástétom, kölesvaj, mogyorókrém, szezámkrém-tahini, vega-pecsenyezsír, szezámkrém-halva, szezámsó-gomasio, fokhagyma pástétom, hamis májpástétom, morzsapástétom, Pástétomok gyógyfüvekből, Sóskaborbolya: gyakori közterületi bokor:borbolyacukorka, borbolyapuding, borbolyazselé, borbolya cukorban, borbolyalekvár, borbolyaszörp, borbolyalé, borbolyapuncs, borbolyaecet, Tojás helyettesítése növényi alapanyagokkal, A karácsony fűszerei: kardamom és ánizs, Kerítések, térhatárolók élőfűzből... , Végre itt a nyár: nyári aktualitású növényi olajok: sárgarépa, lenmagolaj, paprikamagolaj, feketeborsolaj, Arckrémek készítése házilag: krémalapok, illóolajos krémek különféle bőrtípusokra, alapkrém házilag, kakaóvajas arckrém, bőrnyugtató uborkás krém, arcradír, pakolás, Gyógylikőrök-, gyógyborok saját kezűleg:áfonyalikőr, benedictin likőr, borsmentalikőr, chartreuse likőr, curayao likőr, diólikőr, gyomorkeresű, angolkeserű, kakaólikőr, narancslikőr, krampampuli likőr,puncslikőr, alföldi ágyas pálinkák, áfonyabor, ürmösbor, csipkebogyóbor, forralt bor, Egészséges, érdekes almás-finomságok: eredete, gyógyhatásai, almaturmix, almapép, almakoktélok, almakrém-leves, almaleves, almamártás, almaszósz, almakocsonya, almavaj, almakrém, almás cukorrépapite, almás puding, sült alma, alma-burger, almáskáposzta, töltött alma, almás müzlitorta, Káposztafélék, egész évben: bimbóskel: leves-ízesítő, kelbimbó morzsabundában, rántott bimbó, paradicsomos bimbó, bimbófűszer, bordáskel: pakcsojkocsonya, pakcsojkompót, rakott borda, brokkoli: brokkoli roló, brokkoli omlett, brokkoli levesek, brokkoli pástétom, díszkáposzta:szivárványsaláta, korhelyleves, párolt káposzta, böjti lé, díszkáposzta batyu, fejeskáposzta: káposztasaláták, vega-székelykáposzta, , káposztás göngyöleg, káposztavagdalt, Feketegyökér: az ősz méltatlanul mellőzött zöldsége: gyógyhatásai, feketegyökér leves, párolt-, sült feketegyökér, feketegyökér lepény, rakottgyökér, Hajdina: az elfelejtett gabona: hajdina levesbetét, bográcsos pásztor hajdina, hajdina-krémleves, hajdinakása, aszalt hajdina, hajdina fasírt, Sajtok tisztán növényi alapanyagokból: tofutúró, tofusajt, gombula sajt, fűszeres növényi sajtok, Olajbogyóból rendhagyóan: olívalekvár, olajbogyós kenyér, Szőlőzselé készítése, Vanília: kedvelt íz természetesen: vaníliaesszencia, vaníliás cukor, vanília krém, és vanília likőr készítése házilag, Petrezselyem: egy íz a mindennapokból:petrezselyem főzet és fűszerolaj, termesztés, tárolás, gyógyhatás, Kertkialakítási ötletek allergiásoknak, Biohírek, rendezvények... Növényi olajok táplálkozás-élettani hatásai, Együnk-igyunk virágokat: gyűjtési szabályok, az ehető virágok bemutatása:akác, bazsalikom, feketebodza, cickafark, muskátli, csalán, dália, gyümölcsfák virágai, ibolya, kamilla, kankalin, kapor, katáng, körömvirág, lángvirág, levendula, lonc, lóhere, majoranna, mályva, menta, napraforgó, pitypang, rózsa, sásliliom, szegfű, útifű, vadárvácska, zsálya, Receptek virágokból: akácvirág köntösben, bazsalikomos tejföl, bodzavirág köntösben narancshabbal, citromillatú szőlőkocsonya, cukkini chips majorannával, töltött cukkinivirág, virágokkal fűszerezett napraforgóolaj, kamillavirágos gyümölcssaláta, muskátliskeksz, körömvirágpogácsa, mézes rózsaszörp, narancsos-kankalinos palacsinta, párolt napraforgóbimbó, szegfűszirom dzsem, szergfűszirom szósz Nyári furcsaságok: mézsörtől a pitypangborig: mézsör, házisör, pitypangbor, pitypangszirup Lecsó: a gyógyító étel az alkotórészek gyógyhatásai, receptek lecsóvariációkra:lecsóülé, gyorslecsó, cukkini-cirok lecsó, padlizsános lecsó, lecsó gabonakolbásszal, lecsó tarhonyával, lecsós lebbencs, tofus lecsó, lecsós szeitán, kókusztejszínes lecsó, tahinis lecsó, lecsó vegitejföllel, puliszkás lecsó, Tökjó tökfélék: a különböző tökfélék bemutatása, receptek: töksaláta, cukkinisaláta fokhagymával, kovászolt tök, tökvirág saláta, istengyalulta tökleves, patisszonpaprikás, úritök felfújt, tökpörkölt, kolbásszal töltött kolbásztök, töltött tökbimbó pongyolában, tökös kölesfasírt, tökboglya, csillagtök pecsenye, reformpalacsinta, tölfasírt-lepény, tökmagpogácsa, tökpite, Ismert növényekből különös ételek: vega tócsni, zöldséges tofui fasírt, hagymás szeitán, kölesleves, Növényi pástétomok házilag: diós-mogyorós pástétom, bazsalikomos pástétom, lecsós pástétom, dijoni pástétom, szójavaj Chipsek-nem a bolti polcról: burgonyachips, céklachips, banánchips, répasült, Desszertek: növényekből, mindenkinek: bundázott zöldségek, gyümölcsök, frissítő banán, sült banán, ánizsos dió, almás dió, mogyorókrém, aszalt golyó, köles csemege, Házireceptek leégésre, sérülésekre napégésre gyógyfüves pakolás, gyógyföldes fürdő, agyagpakolás, túrópakolás sérülésekre, rándulásokra, ecetes agyag zúzódásokra Idegesség, álmatlanság ellen, a növények segítségével: gyógytea keverékek, fürdők és egyéb házipraktikák bemutatása Kertművelés vegyszer nélkül: biotippek a nyári időszakra: vetőmagvak kamillás fertőtlenítése, földibolhaűzés növényekkel, levéltetvek elleni növényi levek készítése, hernyófogó öv, gyógyfűlevek gombás-, és baktériumos betegségekre, virágok illat és színélénkítése... Aloe Vera otthoni nevelése és feldolgozása, Kanálfilter készítése, Különlegességek fenyőből: fenyőszörp, fenyőlekvár, fenyőlikőr receptjei, Csalánból készül: hajöblítő, hajecet, csalánbor, csalánleves, csalánfőzelék, csalánfasírt, csalánkocsonya, csalánpuding, zöldtészta, csalánpalacsinta, Torma: a gyógyító zöldség: tormabor, tormapép, tormapor, tormakrém, tormaleves, tormalevél főzelék, Ehető kaktuszok, Húsvéti ételek hús nélkül: tofusonka, hamistojás és társaik, A bíbor kasvirágról, A fagyöngy gyógyhatásai, Rizs-kicsit másképp, A gyömbérről, Szegény ember burgonyája: a csicsóka, Csombor: a magyar bors, Szájvizek: növényekből házilag, Növényekkel ápolt szép haj: gyógynövényes samponok, öblítők házireceptjei, Talajtakarás a kertben, Mikroalga, Gyógynövényes illatpasztilla, Fürdőtabletta készítése, Gyógynövényes álompárnák készítése, Fűszeres borok házilag, Szelídgesztenye a zord téli napokra (sült gesztenye, párolt gesztenye, zöld teában főtt gesztenye, gesztenyeleves, gesztenyekompót, gesztenye-krémleves, gesztimassza), A nyersen ehetetlen birsalma (birsalmasajt, birsalmapüré, birsalmakocsonya), A cirokról (édes cirokkása, cirokpite, ciroklepény), Különlegességek dióból (diófasírt, burgonyás-diós fasírt, diólepény, dióleves, diósaláta, diósült, diótej, pörkölt dió), A datolyapálmáról, Vércsoport diéta, Téli ízek (kölespuding, gyömbérital, búzás bableves, reform rakottkáposzta), A sütőtökről (nagydobosi sütőtökleves, sütőtökpüré-leves, sütőtökpüré-burgonyával, sülttök, sült-tökcsemege, sütőtök almával, sütőtökkrém, sütőtöklepény, sütőtök befőtt, sütőtöklekvár, sütőtök ivólé, sütőtökital, hamis marcipán, hamis ananászbefőtt), Érdekességek a banánról (banános almacsoda, bundás banán, banánlikőr), Megfázás elleni háziszerek (gyümölcselixír, malátaecet, zabtea), A táplálkozási rendszerekről (makrobiotikus, lakto-ovo vegetáriánus, vegan...), Tojás-, és állati alapanyagok helyettesítése növényekkel... Gabona-, és szójakolbászok receptjei (gabonakolbász, szójakolbász, vega májashurka, szójatepertő, vegipecsenye, tofutepertő), Töklekvárból készíthető fűszerlekvárok, alternatív édesítőnövények (jázminpakóca, édesgyökér), Aszalás, Gyerekteák, Homoktövis-receptek (homoktövis velő, lekvár, mártás, kocsonya), Citrom-receptek, Növényi ázaléklevek (almahéj ital, barackhéj ital, erdőlelke ital), Ehető levélnyelek, Bio-tisztítószerek receptjei, Arckozmetikumok házireceptjei (arckrémek, arcvizek, lemosók), Fürdőzsák, Porpourri, Tisztító gyógykúrák (eukaliptusz kúra, szódabikarbóna kúra, fahéjolaj kúra, burgonyalé és grapefruit kúra) stb... Virágitalok (violaital, ibolyaecet, bodzapezsgő, akácital, hársital, levendulaital, bársonyvirágital, csalánvirág ital, kakukkfű ital, muskátliital, rózsasziromszörp, kapovirág üdítő, borleves zsályavirággal), Az árpáról (árpafasírt, árpasajt, árpatej, árpavíz, tavaszi árpanyákleves, árpakása, napkenyér, Zöldségszobrászat, Nyári ízek, Hres vegek mondásai, Reggeli italok, kávépótlók, (karob, cikória, malátakávé, maltóz szirup, makk kávé, amarant kávé, fügekávé, Gyümölcsök különleges konyhatechnikai eljárásai (főzés, abálás, beforralás, gőzölés, párolás, grillezés, sütés, pürésítés, karamellizálás, kandírozás, glazúrozás, aszalás, bundázás, alkoholos tartósítás), Fagylaltkészítés házilag, A fekete bodza, Hűsítő italok, Hideg levesek, Láb-és körömápolási recepttár (izzadáscsökkentőtofutapasz, izsópfürdő, körömgomba elleni szerek, szemölcsírtás,körömgyulladást megszüntető házipraktikák), Kézápolási receptek (krém házilag száraz bőrre, mézes krém, bőrpuhító rózsából, kéztisztító gyógynövényes háziszerek)... Parfümkészítés házilag, Húspótlók növényekből (búzahús-seitan készítése), Tavaszi léböjtkúra (gabonaleves, zableves, LÉP-ital, „zöld-vér”, zöldséglevek, májtisztító teakeverék, vese-tisztítóteakeverék), Növényi tejek, tejfölök (amarant tej készítése, szójatej készítése, növényi tejföl készítése, szójatúró-tofu készítése), Gyógynövényes tészták (tésztagyúrás, tésztaízesítés gyógyfüvekkel), Ehető virágok, A saláta (saláta tejnedv tinktúra), Éltető étkek, Négymagvas kenyér, A sokoldalú kender, Medvehagyma variációk( medvehagyma kivonat, planta tea, kenderes medvehagyma-krémleves, medvehagymás tönkölypogácsa, medvehagymás csalánfasírt, medvehagymás spenót, vegipecsenye, medvehagymás palacsinta, medvehagymás kenderpástétom), Fűszerek tartósítása (szárítás, sózás, fagyasztás), Pesto, Zakuszka, Ljutenyica, Kakaó, Kávé, Gyógynövények korunk aktuális problémáira (alkoholizmus elleni gyógytea, dohányzás elleni gyógytea) Recepttár, Csíramálé, Ehető algák, Testfestés hennával, Gyógyító méhészeti termékek, Száraz gyümölcsök, Kenyérgabonák, Kenyérsütés titkai, Vegetarizmus, Növényi pástétomok, Őszi-téli gyógyteakeverékek, Növényi rekorderek, Bútorápolás, Faültetési egyszeregy, Bambuszok a kertben, Idős fák ifjítása, Különleges receptek: Fenyőcsúcs-zselé, Mandulatej, Galangapép, Fenyőgyanta tej, Kandírozott kék ibolya, Pitypangméz, Csalánsör, Almatea, Feketeáfonya-tea, Őszi tea, Körtetea, Köhögéscsillaptó ital, Sárgarépalé, Gyógynövényes sajt, Virágcserépkenyér, Aloézselé, Hajdinakrém, Körömvirágkrém, Rózsakenőcs, Gyógynövényes hintőpor, Gyógyfüves-zablisztes fürdő, Arctisztító tej, Gyógynövényes parfüm, -szappan, -sampon, Mentás pakolás, Ránctalanító szemzselé, Narancsos ajakír, Illatos bőrradír, Izomlazító balzsam, Pástétomok húsmentesen: csicseriborsó-krém, diós-sajtos szendvicskrém, sárgarépa pástétom, köleskörözött, lencsepástétom... Vágott virágok tartósságának növelése: sok ötlettel, Konyhai fantáziák: gombakolbász, répalekvár és társaik, Együnk-igyunk rózsát - különleges receptek rózsákból, Időjósnövények: csak a jelzéseiket kell figyelnünk, Gyógyhatású üdítőitalok készítése házilag, Saláták, főzelékek vad növényekből, Légkondícionáló növények lakásunkban, Gyümölcsbor-házisör-fűszervajak, Otthon elkészíthető kozmetikumok, Görögdinnyéből mazsola, Teafőzeléktől a pótteákig, Csírazöldségek otthoni nevelése stb... Téli arckozmetikumok (pattanástalanító-, és bőrnyugtató tea, tojásos arctisztító, élesztős arctisztítás, árnika krém, korpás arcmosó krém, búzacsírás arcmosó krém, zsúrlós arctej, rózsás arctisztító, aloés arcemulzió, avokádós arctisztító), Arcvizek házilag (bodzás, mézes-narancsos, körömvirágos-rózsás, útifüves, kámforos, vegye gyógynövényes arcvíz), Stressz oldó gyógynövények (Fáradságűző elixír, anti-stressz tea, álmatlanság elleni tea, állóképesség fokozó kúra), Torokfájást enyhítő népi módszerek (torokfájás okai, kezelési tippek, hagymakúra), Gargalizáló és torokfertőtlenítő receptek (sós gargalizáló, szedres gargalizáló, zsályatea, mézes zsálya, kakukkfű tea, aromaterápiás kúrák), Fűszernövények gyógyhatásai (Bemutatjuk a legismertebb fűszerek gyógyító hatásait, így az ízesítéskor a kellemest a hasznossal összeköthetjük), A sokoldalú citromfű (citromfüves gyümölcsleves, citromfüves töltött alma, citromfüves almapuding, magas vérnyomást kezelő gyógytea), Füge, ami nálunk is megterem (kandírozott füge. Fügés almakompót, gyömbéres-basmati rizses füge, fügelekvár), Kamilla (3 kamillás arclemosó, kamillás arcpakolás, kamillás hidratálókrém), A komló nem csak sörbe jó (komlósaláta, nyugtató komlótea, komló spárga módra, komlóhajtásból készülő ételek, komlócsíra főzelék, sült komlócsíra, mézsör, sör házilag), Páponya (érdekességek a földicseresznyéről, földicsereszmye kosárka, földicseresznye püré, földicseresznye kompót), Citrusok a téli vitaminforrások (citromszörp, cirtomdzsem, mandarin lekvár, narancsdzsem, kandírozott narancshéj, szárított narancshéj, narancshéj befőtt, narancsbor), Téli kincsek a föld alól (zeller, fekete retek, cékla), Különlegességek céklából (reszelt cékla, ecetes cékla, sült cékla, céklabor), Százszorszép a konyhában (gyógyászati jelentősége, százszorszépleves, százszorszépfőzelék, százszorszépsaláta, bimbó kapri módra, százszorszépes piskóta), Különleges és egészséges (mentazselé dinnyével, borhab öntet, mentás szomjoltó borsmentaturmix, fűszeres író), Rendhagyó krémek (epres krém, éjszakai krém, szezámolajas krém, krémdúsítás), Kozmetikai recept-összeállítás (növényi szemfrissítők, majoránna kenőcs, hajdinakrém, nyugtatókenőcs, levendulás aloézselé, gyógykenőcs zúzódásokra, hintőpor, arctisztító tej, élénkítő fürdő, rózsás bőrradír, epres arcpakolás, mentapakolás, ránctalanító zselé, izomlazító oldat, érborogatás, medvehagyma olaj, túrópakolás, mézes pakolás, tojáspakolás, zöldségpakolás), Gyógynövény szirupok (forrázat-, alkoholos alapú, nyers szirup), Rizsből sokszínűen (citromos, fűszeres, mogyorós, borsós, piláf, babos, spenótos, kukoricás, burgonyás, piros, zöld, mandulás, szivárvány és túrós), Garam masala, ghí, csana, Amit a szilváról tudni érdemes (ecetes szilva, szilvaröszter, szilvasajt, szilvalepény), Különleges népi ételek (hagymatokány, hagymás rántott krumpli, rántott kenyér, siós sajt, piros vaj, zöldséges palacsinta).Gyógyitalok sokasága (italok káposztából, parajból, répából, paradicsomból, mézes citrusital, kefirital, mézes joghurt, zöldség joghurt, lasszi, mentaszörp, citromfűszörp, citromszörp, gyömbérszörp, narancsszörp, karamellszörp, vaníliaszörp), Kenyerek és kenyérhelyettesítők (házi kenyér csapáti, spenótos parata), Mely ételbe milyen fűszer illik (nagy fűszerválasztó lista), Lúgosítás egyszerűen, Gyors sör házilag, Fűszervajak (petrezselymes, hagymás, fenyőmagos, gyömbéres, narancsos)..., Különleges krémek (kézfertőtlenítő krém házilag, napvédő krémek receptjei), Arclemosók és társaik (arctisztító házilag, citromos író, búzacsírás lemosó, aloés tisztító, rozmaringos-kamillás arclemosó, tápláló arcpakolás, zabpelyhes archámlasztó), Növényi sajt készítése (tej nélküli növényi „sajt” alapreceptje), Sangria házilag (almeriai változat,mézes sangria, malagai sangria,málnás, meggyes, narancsos, Vödörrel, vagy gyűszűvel: a pálinka gyógyhatása (fertőtlenítés, aromaterápia, stresszoldás, étvágygerjeszés, népi gyógymódok, ágyas pálinka, citrompálinka, ausztriai mézpálinka, diópálinka, narancspálinka, vaníliás pálinka, vegyes gyümölcspálinka), Szirmok a konyhában (ehető virágok, illóolajos gyógycukor, mézes virágok, gyümölcsös virágzselé, virágos jégkocka), Növényi pástétomok (kesudió pástétom, padlizsán pástétom, zöldséges mogyorópástétom,hommusz, lencsepástétom, mogyoróvaj), Nyári receptegyveleg (kakukkfüves túróslepány, kakukkfű szirup, borsmenta tea, borsmenta likőr, mentás gyümölcsleves, mentés csoki, menta fürdő, zsályalikőr, sült körömvirág, körömvirágos uborkasaláta, körömvirágos tútós palacsinta, körömvirág likőr, körömvirág krém, civkafarkfürdő, propoliszos cickafark szeszágyon), Spenót és társai (spenót, sóska, mangold különleges felhasználási lehetőségei), Ételek gyerekeknek (zabkása torta, sárgarépa torta, áfonyás keksz, sütőtök torta, mézes puszedli), Egynapos böjtkúrák (néhány egyszerűen betartható módszer, az egészségesebb életért, Tároljuk a nyarat (ételízesítő házilag, gyógynövény krém, napon szárított paradicsom olívaolajban eltéve), Gyógyszer a kertben, a balkonon (fűszerkert kialakítása), Antibiotikus hatású növények (baktériumölő hatású hatóanyagok a gyógy-, és fűszernövényekben), Különleges háziszerek (hagyma gyógylé, hagymabor, szójatej, almasavó, lenmagpakolás, krumplipakolás, túrópakolás, salátafőzet, citrombor, ürmösbor, emésztésjavító gyógylikőr, idegbor, prosztatabor, reumabor, mogyoróbor, mandulatej, mandulabor, karmelita szesz, ánizslikőr, csipkebogyó likőr, faeper lekvár), Rendhagyó szirupok (őszibarack szirup, ibolya szirup, kakukkfű szörp és fűszerszörpök, Fürdők népiesen (szénapolyva fürdő, szénavirág borogatás, zabszalmafürdő, ecetes göngyölés, fenyőfürdő, körömvirág olaj, ibolyaolaj, sópaszta), Rózsadzsem, A kukorica reneszánsza (kukoricafőzelék, kukoricalepény, kukoricamálé receptek, gánica, kukorica pástétom), Gyorssajtok házilag (tej és növényi tej alapú fűszeres sajtok), Fürdőkozmetikai recept-összeállítás (fürdőméz, többféle fürdőolaj és fürdősó házireceptjei, fürdőbomba készítés, tojás-citrom sampon házilag, hajvíz recept, Parfümkészítés házilag (női és férfi illatok összeállítása háziparfümökben, vanília-citrus parfüm, rózsa kölni, paradicsomlevél kölni, frissítő kölni), Dezodorok készítés házilag (folyékony és krémdezodorok készítésének alapreceptjei, kukorica lisztes hintőpor, illatos hintőpor), Rendhagyóan tartósított zöldségek, gyümölcsök (szódavizes befőtt, borban eltett nektarin, cukrozott narancshéj, mentazselé, esetes torma, padlizsán saláta, rumos tál, Gyümölcsös és zöldséges kefi rek, joghurtok (a kefi rgomba és a vízikristály tartása, egészségre gyakorolt hatása), Teákról színesen… (fehér-, zöld-, fekete-, és vörös tea, bodzatea, boros teapuncs, buharai zöld tea, csipketea, galagonyatea, gyöngyöző baracktea, hársfatea, jeges gyümölcstea, portugál tea), A goji bogyó, A spárga gyógyhatásai, Receptek méhviasz felhasználásával (masszázstömb, körömvirágos méhviaszkenőcs, hidratálókrém méhviasszal, arctisztító krém, bútorápoló krém), Levendulából készül (stresszoldó levendulafürdő, só-szemcsés testradír, rózsás-levendulás hintőpor, levendulás tonik arcra), A lucerna gyógyhatásáról (a lucerna hatásai, adagolása, felhasználás módja), Gyógynövénypárlatok készítése (bemutatjuk a párlatok készítését, mely módszerrel a hatóanyagok sokkal nagyobb arányban vonhatók ki a gyógynövényekből, mintha teaként készítenénk el), Az etnobotanika és társtudományai, Gyógytea keverékek minden évszakra Egy teljes házi patikát állítottunk össze Olvasóinknak, a leggyakoribb tünetek és betegségek enyhítésére alkalmas gyógytea keverékekből (májerősítő, tejelválasztást segítő, vesetisztító, vérnyomásproblémákra, emésztést javító keverékek, bélgörcs elleni teák, bőrszépítő tea, epebántalak ellen, étvágytalanságra, fejfájás enyhítésére, íny-, és torokgyulladásra, fogyasztó teakeverék, köhögésre való tea, gyermektea, feszültségoldó tea, gyomorfekélyre, gyomoridegességre, hashajtó keverék, felfázás elleni teák, alvászavarokat kezelő növények, ízületi panaszokra, izzadás elleni tea, reauma elleni tea, köptető keverékek, vértisztító keverékek), Kozmetikai receptek hajra (tápláló tojássampon, hajvíz, hajrögzítő permet), Zúzódások, izomgörcsök kezelése népi receptekkel (oldat izomgörcsös hátfájásra, gyógykenőcs zúzódásokra), Arckozmetikai recept összeállítás (túrós pakolás, mézes pakolás száraz bőrre, tojásos pakolás, zöldségpakolás, ránctalanító krém házilag, arctisztító frissítő maszk, majoránna kenőcs, nyugtató kenőcs, aloézselé), A körte, az istenek ajándéka (a körte és hatásainak bemutatása, körtés melegszendvics krém, sajtos sült körte, muskotályos körtelekvár, párolt körte, körtés gyümölcssaláta, körteméz, különleges „körték”), Paradicsom egész évben (a paradicsom élettani hatásai, sült paradicsom padlizsánnal, paradicsomos ételízesítő, mediterrán lepény, paradicsompuding ), Különleges receptek (paprikáspite, szójakrokett, sárgarépa krémleves), Fogkrémek készítése házilag (mentás fogkrém, habzó fogkrémek) Fürdőzsákok készítése (zsályás levendulafürdő, izsópos fürdőzsák, levendulás fürdőzsák, cickafarkos, fürdő, korpás-citromos fürdő), A bíbor kasvirág, Ecetkészítés, fűszerezés házilag (almaecet, borecet több változatban, virágecetek, gyógyecetek, fűszeres ecet, gyülölcsecet, eperecet, salátaecet, tárkonyos ecet), Variációk házi mustárra (mustárkészítési-, és ízesítési ötletek), Gyógyhatású italok minden évszakra (berkenyelé, bodzalé, bodzalikőr, bodzaturmix, borbolyalé, borsmenta koktél, citromfüves limonádé, mézes csipkelimonádé, erdei szederlé, gránátalma koktél, gyömbérsör, borostyánpálinka), Fokhagyma sokféleképpen (fokhagymás tippek, fokhagymakrém, fokhagyma eltevése, fokhagyma olajban, fokhagyma alkoholos kivonata), A kaporról, Aszalt gyümölcsökről, gyülölcsökből (aszalás géppel, tárolás, visszaduzzasztás, citromfüves méz, medvehagymás olívaolaj rózsaborssal, levenduls gintonik, aszalt kivi, ananász, reuma elleni gyógylikőr aszalógéppel szárított gyógyfüvekből, téli vitamin gyógylikőr, nyugtató gyógylikőr, organikus lakásdíszek aszalt gyümölcsökből, sütőtök aszalása, erdei gyülölcstea aszalványokból, aszalt banán, aszalt birs, gyógynövények szárítása aszalógéppel, ágyaspálinka, gyümölcsleves aszalványolból, különlegességek aszalógéppel..., A fák védelme, Teából változatosan (a tea összetétele, hatása, teareceptek: ceylon-i puncs, citromfű-komló tea, édeskömény-ánizstea, fogíny és torokgyulladás elleni tea, francia tea, finom teakeverék, hagymatea, himalaya tea, holland tejes tea, karamellás tea, kubai tea, mentatea, gyömbér tea, szőlős tea, zöldtea leves)... Herbácio magazin lap cikkek, etnobotanikai, kreatív növényhasználat, népigyógyászat természetgyógyászat, növényi receptek ősi gyógymódok, gyula magánszállás apartman olcsó,